10 tipp az esküvői kiadások csökkentésére

Hogyan tudsz az esküvő horribilis költségvetéséből lefaragni? Milyen trükköket vethetsz be annak érdekében, hogy még a nászút is beleférjen a keretbe?

Nyilvánvalóan akadnak olyan mozzanatok, melyekről nem szívesen mondanál le az esküvőd napján. Oly rég óta álmodozol a csodaszép ruháról, az elétek szórt virágsziromról vagy éppen a pompás csokorról, hogy ezen nem szeretnél spórolni. Megértjük. Cserébe azonban - ha már a tervezésnél szívedhez kaptál a csillagászati összegek láttán - okosan megfoghatod a pénzt a számotokra kevésbé fontos kérdésekben.

1. Gyertya

Egyszerű megoldásnak tűnik az esküvőszervezővel beszereztetni a gyertyákat, vagy a dekorációval egy füst alatt megvenni valamelyik menő dekorcégnél, esetleg esküvői kiegészítőket forgalmazó webáruházban. Hidd el, ugyanolyan szép gyertyákat tudsz te is beszerezni, sokkal olcsóbban. Apróságnak tűnik, de ha például az asztalokat is díszítenéd vele, már nem kis pénz. Nem is hinnéd, mennyi gyertyaöntő kisiparos, egyéni vállalkozó működik ma is országszerte a nagyüzemek árnyékában, nézz körül a környékeden. Első kézből lehetnek teljesen egyedi gyertyáitok - olcsón.

2. Ruha

Nem szeretnél fehér ruhában férjhez menni? Nézz körül az alkalmi ruhák között, ugyanis bámulatos darabokat találhatsz. Valamiért az a szó, hogy "esküvő", a piac minden szegmensében mindjárt másfélszeres árakat generál - a kínálatot felvonultató cégek nyilván tisztában vannak vele, hogy ilyenkor "egyszer az életben" mindent megenged magának a fiatal pár. Így van ez az esküvői ruha kontra alkalmi ruha porondon is. Szóval ha nem fehér, akkor ne csak a menyasszonyi ruhaszalonokban nézz körül!

3. Fodrász, kozmetikus

Akinek van jól bejáratott fodrásza és kozmetikusa, átugorhatja ezt a részt, mert valószínűleg kialakult már egyfajta bizalom, ami kizárja a "lehúzást", és a munkájukat is kiismerted már. De ha nem vagy ebben a helyzetben, akkor tátva maradhat a szád, milyen pénzeket ott lehet hagyni egy menyasszonyi frizuráért vagy sminkért. Pedig akad kis hazánkban seregnyi ügyes kezű, friss tudást szerzett, legújabb trendek mentén kikupált fiatal pályakezdő, akik talán még üzletet nem tudtak nyitni, de referenciát jelent nekik egy menyasszony kicsinosítása, amit szerény összegért (sokszor ingyen) elvállalnak. Ragaszkodj a próbákhoz, hogy ne érjen meglepetés, és ha mégsem tetszik a végeredmény a próbán, még mindig válthatsz. A profi fodrászoknál egyébként modellnek is jelentkezhetsz, és akkor kölcsönösen jól jártok.


4. Zene

DJ vagy élőzene? Előnye és hátránya mindkettőnek akad, és árban is széles skálán mozognak. Ha ragaszkodtok az élőzenéhez, akkor érdemes tehetséges, ifjú zenészeket felkutatni, akik még nem szálltak el annyira a tiszteletdíj vonatkozásában. Ha a templomban is szeretnétek zenét, akkor kimondottan javasolni tudjuk keresztény zenekarok felkutatását, akik általában csupán útiköltséget kérnek a fellépésért cserébe.


5. Fotó


Gyönyörűek a beállított fotók, és nem is szeretnénk elvenni a profi fotósok kenyerét, különösen azért nem, mert egyre többen akadnak köztük olyanok, akik igazán izgalmas, újszerű megközelítésben készítenek akár művészi fotókat is rólatok. Ám ha a költségkeret szűkre szabott, akkor bizony érdemes megkérni a jobb gépekkel rendelkező családtagokat, hogy buzgón kattintgassanak, és hidd el, jókora csokorra való spontán képet tudtok a végén összegyűjteni, melyek a mesterkélt műmosolyt garantáltan nélkülözik.

6. Torta
A torta felvágását többnyire izgatottan várja a vendégsereg, de ugye te is tapasztaltad már esküvőkön, milyen hihetetlen mennyiségű süti megy ilyenkor veszendőbe? Senki nem éhes, és bár a vendégek mosolyogva elfogadják az ifjú házasok által kemény munkával felszeletelt édességet, alig-alig nyúlnak hozzá. Pedig a torta sem olcsó mulatság, kivéve, ha házilag készítitek. Annyiféle kész tortadíszítő elemet lehet venni, hogy biztosan megtalálod az ízlésednek megfelelőt, a tetején fellobbanó tűzijáték pedig elvonja mindenki figyelmét arról, ha esetleg nem olyan mértani szabályosságú a remekmű, mint a cukrászdai.

7. Dekoráció

A virágokat a piacon is megveheted a virágbolt helyett (nem a csokorra gondolunk). Elképesztő mennyiségű virágra van szükség, ha döntően élővirág dekorációt szeretnél, ezért az asztalokon például variálhatod őket egy kis trükkel: a virág és a mécses kombinációjával, vagyis úszó virágszirmokkal és úszómécsessel látványos kreációkat készíthetsz, melyek a hangulatot fokozzák. Nem drága, de vidám színfolt az asztalon.

8. Autó

Alaphangon is több tízezer forintnál kezdődik az autóbérlés néhány órára, és akkor még a kiszállási díjról és a sofőr esetleges borravalójáról nem beszéltünk. Sok vendéget hívtok? Érdeklődjetek a rokonságban és az ismerősök között, hogy van-e valakinek régiesen elegáns, vagy bármi más miatt izgalmas (lenyitható, vagy épp extra méretű) autója, és biztos lehetsz benne, hogy az illető nemhogy kölcsönadja, de még büszke is lesz arra, hogy járgánya nászautóvá lépett elő.


9. Gyűrű

Elsőre talán rosszul hangzik, hogy megunt aranyékszerből vagy bármilyen törtaranyból készíttessétek a jegygyűrűket, de a végeredmény ugyanúgy vadonatúj ékszer, mintha készen veszed. Az ékszerészek ilyenkor nem törtarany árban számítják be a hozott anyagot, vagyis jobban jársz, mintha a feleslegessé vált aranyakat egyszerűen eladnád. A munkadíjat számolják fel, ami két karikagyűrű esetén 15-20 ezer forint körül alakul, természetesen mintázattól függően ez az ár változhat.


10. Vendégkönyv


8-10 ezer forintnál kezdődnek a csinosabb vendégkönyvek, ha kimondottan esküvői (és megint itt a varázsszó, amitől felszaladnak az árak) kellékként vásárolod az erre szakosodott boltban. De ha betérsz egy papír-, dekorációs-, esetleg kreatív üzletbe, töredék áron vehetsz alapanyagot, amit kedved szerint felöltöztetsz. Egyedi, te csináltad, a funkcióját ellátja, a vendégek pedig majd jól teleírják.

KM


Kapcsolódó cikkek


HIRDETÉS