8 szempont az esküvő helyszínének kiválasztásához

Nyári esküvőre készülve ezek az utolsó pillanatok, amikor még lefoglalhatod a legjobb helyszínek egyikét. Mire figyelj a választásnál?

Mielőtt ezen a csúszós úton szédült rohangálásba kezdenél - ami valahol jogos, mert a legtutibb esküvői helyszínek sokszor 8-10 hónappal korábban elkelnek -, csillapodj le, és használd a számítógépedet. Minden valamirevaló, esküvőknek otthont adó létesítményt meg fogsz találni a neten, így elég csak azokba ellátogatni személyesen, amelyek felkeltették az érdeklődésedet.

Már a virtuális bogarászáshoz is két dolgot kell tudnod, legalább hozzávetőlegesen: hány vendégre számítotok, és milyen stílushoz ragaszkodtok feltétlenül. Elegáns lesz, hagyományos, extravagáns vagy modern? Nyilván nem fogsz kastélyokat nézegetni, ha egyszerű esküvőt tervezel, és nem akarsz 50 embernek 300 fős hajót bérelni, ugye?

Nagyon praktikus megoldás ugyanott tartani a ceremóniát is, ahol a mulatság zajlik majd. Nem kell vándorolni egyik helyről a másikra, amit a vendégek is örömmel fogadnak majd. Bizony, ez egy újabb szempont lehet a választásnál, de szedjük inkább pontokba, amit mérlegelnetek érdemes!

1. Mekkora a vendéglátóhely befogadó képessége?
Ilyenkor ne csak azt vegyétek figyelembe, hogy vajon elfér-e az összes vendég, hanem szemrevételezzétek a táncteret, a zenekar helyét, az asztalok elrendezésének lehetőségeit. Ha elegáns, ám nagyobb helyigényű kerekasztalos ültetést szeretnétek, akkor erre kell alkalmasnak lennie a helynek (és kellőképp rugalmas illetékes sem árt). Igazán körültekintő akkor leszel, ha mindjárt a parkolási lehetőségeket is feltérképezed.

2. Hangulatában tükrözi-e az elvárásaitokat?
Képzeljétek oda a dekorációt, és ha az összhatás tetszik, akkor jó helyen jártok. Persze a díszítés részleteit meg is kell beszélni a hely képviselőjével, lehetőleg kitérve minden apróságra. A szó elszáll alapon minden konkrét elképzelést vessetek papírra, ne az utolsó pillanatban derüljön ki, hogy a pink az náluk lila.

3. Milyen opcionális szolgáltatásokkal várnak?
Magyarán például maga az esküvői szertartás megrendezhető-e ugyanott, vannak-e ajánlott szolgáltatóik, akik korrekt áron rendelkezésre állnak, vagy készítenek-e tortát, hogy később azzal se kelljen a helyszínre  egyensúlyozni. Komoly előny lehet, ha állandó zenekart tud prezentálni a vendéglátóhely. Egyszóval mi mindenben tudják megkönnyíteni a szervezést?

4. Milyen az étel?
Vajon jól főz a szakács? Nyugodtan teszteljétek, ne a vacsorán érjen benneteket meglepetés! A menüsorokat alaposan nézzétek át, több árfekvésben is. Amennyiben van elképzelésetek a menü típusára és tálalására vonatkozóan (hagyományos, sültes, svédasztalos, stb.), azt osszátok meg a leendő partnerrel.

5. Megoldható-e a szállás?
Ha sok a vidéki vendég, bizony arra is gondolni kell, hogy az elszállásolásuk gördülékeny legyen. Természetesen legjobb, ha helyben letudhatjátok ezt a problémát, ebben az esetben is tisztázzátok a feltételeket, árakat, a szoba elhagyásának időpontját, pótágy/gyerekágy elhelyezésének lehetőségét és árát.

6. Milyen kedvezményeket biztosít a helyszín?
Van-e gyerekkedvezmény, bevihető-e az ital (vagy annak legalább egy része)? Van-e italcsomag? Vagyis derítsétek ki az egyeztetések alkalmával, hogy milyen grátisz illet meg benneteket. Sok helyen - főleg hotelek esetében - az ifjú pár egy éjszakára megkapja a nászutas lakosztályt. Figyeljetek arra, hogy bevitt ital esetén a dugópénzzel nehogy rosszabbul járjatok, mintha helyben vettétek volna meg kedvezményes áron az italokat.

7. Mekkora a felszolgáló személyzet?
Nagyon kellemetlen lehet az esküvői vacsorán, ha a vendégnek várni kell az italára, mert kevés a pincér. Optimális esetben 10 főre jut egy felszolgáló - erről is nyugodtan beszélhettek az étterem vezetőjével vagy illetékesével.

8. Mennyibe kerül mindez?
Miután tételesen felsorakoztattátok az igényeket és lehetőségeket, ugyanilyen tételesen és számszerűen térjetek ki az anyagiakra. A terembérlettől kezdve a felszolgálási díjig minden legyen rajta a listán, hogy kalkulálni tudjatok. Ne feledkezzetek meg a túlórapénz vagy éjfél utáni felár létezéséről sem, az utólagos meglepetéseket elkerülendő.

KM


Kapcsolódó cikkek


HIRDETÉS