9 regény házasságról, szeretőkről, barátságról

Az emberi kapcsolatok szövevényes pókhálóját már megannyi író szerette volna papírra vetni. Bár a feladat reménytelenül nehéz, a 9 ajánlott könyv szerzőjének – így vagy úgy – sikerült: hol könnyed, fanyar humorral, hol mély, érzelmes lelkülettel.

Férjek és hazugságok

Biztosan te is tudsz legalább egyvalakit mondani, akiért a csillagokat is lehoznád az égről… Fran számára ilyen ember a barátnője, aki történetesen halálos beteg. Alisonnak meg vannak számlálva a napjai, ám halála előtt még szeretné kiválasztani „utódját”, egy új feleséget a férjének, aki majd felneveli a lányait. A bizarr kéréssel pedig ki mást is találhatna meg, mint legjobb barátnőjét, Frant, akinek ugyan nincs ínyére a dolog, ám képtelen visszautasítani Alison utolsó kívánságát. Jobb ötlet híján bejelentkezik egy online társkereső honlapra, és ezzel az ő élete is kibillen a normális kerékvágásból, ugyanis rövid keresgélés után a következő hirdetésre bukkan: "Harmincnyolc éves, száznyolcvanöt centi magas, sportos, vidám alaptermészetű, családcentrikus, egyedülálló férfi vagyok. Szeretek utazni, sportolni, olvasni, színházba járni. Nincs gyermekem, de már vágyom rá, hogy körülöttem rohangáljanak egy nem túl távoli jövőben. Leendő partneremnek intelligens, gyermekszerető, csinos, szőke, hosszú lábú harmincas nőt keresek." Egy bökkenő van csak: a magát Facérnak nevező illető fényképe a megszólalásig hasonlít Fran férjére, Maxre...

A regény egyetlen hibája, hogy nem túl életszerű. Egyszerűen képtelenség azonosulni a főszereplővel, aki ahelyett, hogy kerek perec megkérdezné az imádott férjét, mi is a helyzet, lelki gyötrelmekbe fog, nyomoz, önkínoz, szimatol, kutat, és rettenetesen szenved. Műfajilag nehéz beskatulyázni a könyvet – néhol kicsit szirupos, néha egészen furán álkrimiszerű, és néhány oldalon lelkizős. Viszont az alapötlet jó, és ez, illetve néhány mellékszereplő jól kidolgozott alakja szórakoztatóvá, kellemes kikapcsolódássá teszi az olvasását.

Susy McPhee: Férjek és hazugságok
Kiadó: Kelly Könyvkiadó
Fordító: Béresi Csilla
Ár: 2980 Ft


Gyógyír északi szélre & A hetedik hullám

Hogy hova vezethet egyetlen félregépelt betű? Emmi Rothner e-mailben szeretné lemondani a Like magazin előfizetését, de félreüt egy betűt, és levele így véletlenül Leo Leikénél köt ki. Minthogy következetesen újra meg újra a rossz címre küldözgeti panaszos leveleit, Leo egy idő után kénytelen felvilágosítani őt a tévedéséről. Így veszi kezdetét a különleges levélváltás, melynek során a teljes ismeretlenség és kedves bensőségesség közti keskeny mezsgyén egyensúlyozva egyre közelebb kerülnek egymáshoz, míg végül kénytelenek feltenni maguknak a kérdést: vajon a levelekben kifejezett, egymás iránti egyre erősebb érzéseik kiállják-e a személyes találkozás próbáját?

Ha némi hiányérzettel tetted le az első részt, jó hír, hogy megjelent a regény folytatása, amelyben Leo és Emmi útjai újfent keresztezik egymást. A férfi egy év után tér vissza Bostonból, s újra levelezni kezdenek Emmivel. Mindketten érzik, hogy még mindig vonzódnak egymáshoz, és talán mégis jó lenne találkozni, hogy végre kiderüljön: hogyan tovább?
Egy biztos: soha nem drukkoltunk még ennyire egy kapcsolat sikeréért...
A bécsi szerző e-mail regénye, a Gyógyír északi szélre egy csapásra világsiker lett, eddig harminc nyelvre fordították le. Magával ragadó, nagyon szerethető, igazán bájos hangvételű könyv, amit tényleg nehéz letenni.

Daniel Glattauer: Gyógyír északi szélre & A hetedik hullám
Kiadó: Park Kiadó
Fordító: Kajtár Mária
Ár: mindkét könyv 2900 Ft

Folytatás: Nők Lapja Cafe
Összeállította: Sz. Zs.
 


Kapcsolódó cikkek


HIRDETÉS