A férfinak szex kell, a nőnek szerelem

Legalábbis ezt állítja a Testbeszéd világhírű szerzőpárosa, Allan és Barbara Pease legújabb, napokban megjelent könyvének címével. A Nők Lapja Cafe a páros férfi tagját faggatta a hűtlenség okairól, elkerülhetetlenségéről és persze a 20 éve sikeresen működő duó személyes problémáiról.

– Mi az alapvető hiba, amit a férfiak és a nők elkövetnek egy kapcsolatban? 
– Az alapvető hiba, amit a férfiak elkövetnek, hogy azt hiszik, a nők az évek folyamán nem fognak változni. Ez nagyon nagy baklövés. A nők a hormonok miatt minden 10 évben megváltoznak, és – mondhatni – valaki mássá válnak. A nők nagy hibája, hogy azt gondolják, majd ők meg tudják változtatni a szeretett férfit. Úgy vélik, a rossz tulajdonságok az évek folyamán elmúlnak majd, sikerül az illetőt formálniuk. Nos, a férfiak nem változnak. Idővel kövérebbek lesznek, megritkul a hajuk, de ennél több változást nemigen szabad elvárni tőlük. Így mindkét fél téved a másikról alkotott elképzelésében.

– A könyv írásakor vizsgálták azt is, hogy mi a fontos egy kapcsolatban a nő és mi a férfi számára. Téves elképzelés az, hogy a szex fontosabb egy kapcsolatban a férfiaknak, mint a hölgyeknek?
– A férfiak számára egy kapcsolatban a fontossági listán a szex a legelső helyen áll. 32 országban végeztük el azt a kutatást, amelynek az volt a központi témája, hogy mi a legfontosabb egy-egy kapcsolatban az egyes feleknek. A férfiak esetében mindenhol a szex állt az első helyen. Sok szex, változatos szex. A nők részéről sehol nem ez volt a helyzet. Náluk a szerelem állt az első helyen.

– Van ennek tudományos magyarázata?
– Ez is a tesztoszteronhoz vezethető vissza. Minél magasabb valakinek a tesztoszteronszintje, annál jobban kívánja a szexet. A nők ugyanúgy érdeklődnek a szex iránt, mint a férfiak, azonban nem vágynak rá annyira, mint az erősebbik nem képviselői. A hölgyeknél a legtöbb esetben a szex egy kapcsolat része, míg a férfiak ezt külön tudják választani. Ezért van az, hogy a férfiak szerelem nélkül is bármikor hajlandóak a szexre. A másik nem képviselőinek esetében ez ritkábban igaz, nekik általában érzelmi töltetre is szükségük van ahhoz, hogy lefeküdjenek valakivel.

– Pedig úgy tűnik, manapság azért a nők is sokkal jobban akarják a szexet...
– A szexuális vágy és a biológiai működésünk évezredek óta nem változott. Amiért úgy tűnik, hogy a nők manapság sokkal jobban akarják, az az, hogy napjainkban a nők is szabadabban beszélhetnek róla, illetve szabadabban választhatnak párt.

– A szexuális vágy nem állandó, a tesztoszteronszint változik az emberekben. Ennek következtében elkerülhetetlen, hogy előbb-utóbb megcsaljuk a másikat?
– A monogámia – mint ma ismert dolog – csupán az elmúlt néhány száz évben alakult ki. Az emberi evolúció idejét tekintve mondhatjuk azt, hogy ez igencsak új dolog. Korábban a poligámia gyakoribb volt, és még ma is vannak olyan vallások, ahol megengedett a többnejűség. A férfiaknak 10-20-szor magasabb a tesztoszteronszintjük, mint a nőknek, ezért jóval gyakrabban vágynak a szexre. A nők 50 százaléka úgy gondolja: ha fél évig nem lenne szex az életében, az nem akkora dráma. Viszont ha 6 hónapig nem mehetnek vásárolni, na, az már problémát jelent. A férfiaknál azonban ez pont fordítva történik. Az, hogy valaki megcsalja-e a másikat, agyban dől el. Az azonban biztos, hogy a férfiak esetében kétszer nagyobb esély van arra, hogy félremenjenek, mint a nőknél.

Folytatás: Nők Lapja Cafe


Kapcsolódó cikkek


HIRDETÉS