Állítsuk össze együtt a vendéglistát!

A jeles dátum kitűzése után szinte minden házasulandó azon kezdi törni a fejét, hogy kik vesznek majd részt a ceremónián. Hogyan állítsd össze a vendéglistát minél kevesebb komplikációval?

Nem is olyan egyszerű okosan összeállítani a vendégek névsorát, figyelembe véve minden további szempontot is, hogy aztán könnyebb dolgod legyen: ülésrend szerinti csoportosítás, gyerekek létszáma a költségvetés miatt, a vendégként megjelenő, ám komoly feladatokkal felruházott meghívottak tennivalóinak besorolása, és még folytathatnánk. Hogyan úszhatod ezt meg minél kevesebb agyalással, utólagos variálások nélkül?

Mielőtt nekilátsz a feladatnak, ne téveszd szem elől azt a tényt, hogy a vendégeid milyen fontos alappillérei az esküvőtöknek: nemcsak a hangulatot fogja meghatározni a násznép lelkesedésének és ünneplési kedvének mértéke, hanem a létszámuk és összetételük a költségeket ugyanúgy befolyásolja, mint mondjuk a "hol" és "hogyan" kérdését. Nem rossz ötlet a vendéglistát a szervezés legelső lépéseként kezelni, amikor még sem a helyszínről, sem az esküvő stílusáról nem döntöttetek.


1. Állíts fel csoportokat!
A cél természetesen az, hogy senki ne maradjon ki, akinek a jelenlétére számítasz. "Brain storming" helyett tehát - amikor kedveseddel felváltva vagdalkoztok az ismerősök neveivel - jobb megoldásnak tűnik csoportokat felállítani, és szisztematikusan végiggondolni a lehetséges meghívottak listáját.

Egy lehetséges csoportosítás a sok közül:
 
- szülők
- nagyszülők
- tanúk
- testvérek és partnereik
- közeli rokonság
- távolabbi rokonság
- koszorúslányok
- barátok
- szomszédok
- munkatársak


2. Kérjetek tanácsot!
Miután a lista nagyjából összeállt, mutassátok meg olyan családtagnak, esetleg barátnak, aki kellő rálátással bír ismeretségi körötökre, és akinek az ítélőképességében megbíztok. Nem érdemes ugyanis olyan személyt meghívni az esküvődre (legyen bármilyen politikai vagy társadalmi ok a háttérben), akivel nem töltenéd szívesen a szabadidődet. Ne feledd, ünnepelni fogtok, mégpedig olyan emberekkel, akik valóban fontosak a számodra.


3. Ülésrend kontra vendéglista
Amennyiben az első pontban említett csoportokat jól határoztad meg, akkor az ülésrend szinte készen is van. De nem árt elővenned újra valamennyi vendégedet egyesével: ne sajnáld az időt, képzeld magad mindegyikük helyébe azzal az asztaltársasággal az oldalán, akiket kiszemeltél neki. Valóban lesz miről beszélniük? Nyilván nem készülhetsz fel minden váratlan helyzetre, de legalább hozzávetőlegesen próbáld megsaccolni, hogy ki, kivel és milyen közös kötelékre alapozva fogja jól érezni magát a vacsora alatt. Közeli rokonokat nyilván nem választhatsz szét, ugyanakkor a köztudottan konfliktusgerjesztő, nagyszájú nagynéniknek nem kell feltétlenül egy asztalhoz kerülni.


4. Vendéglista kontra tennivalók
A násznép néhány jeles képviselője komoly szerephez jut a szervezés illetve a nagy nap folyamán. Bátran engedd, hogy - akikben megbízol - terheket vegyenek le a vállaitokról, hiszen számukra ezzel is emlékezetessé tehetitek a házasságkötéseteket. Mindenki szereti egy kicsit fontosnak érezni magát, ráadásul a jól leosztott feladatok megkönnyítik a szervezést, a több helyről származó ötletek pedig színesítik a nagy eseményt.

Néhány tennivaló, amiben segítséget kérhetsz:
- vendéglista összeállítása (szülők)
- templomi esküvő előkészületei (tanúk)
- helyszín kiválasztása (barátok)
- menyasszonyi ruha (legjobb barátnő)
- leány- és legénybúcsú megszervezése (barátok vagy munkatársak)
- limuzinfoglalás (testvérek)
- esküvői játékok összeállítása (barátok, testvérek)
- dekoráció (ügyes kezű unokatesók)
- vidéki vendégek elszállásoltatása (tettrekész nagynénik)
- ajándéklista koordinálása (testvérek)

A kijelölt feladatokat minél előbb tudassátok az érintettekkel, és amennyiben vállalják, a listátokban jelöljétek meg, hogy kinek miben kell serénykedni. Időről időre kérdezzetek rá, hogyan alakulnak a dolgok. Meglátod, ha okosan vonod be a násznépet már kezdettől fogva a szervezésbe, akkor nem őrölnek fel az izgalmak, mire oltár elé kell állnotok.

KM


Kapcsolódó cikkek


HIRDETÉS