Divatos ingek vőlegényeknek

A férfiak, így a vőlegények eleganciájának is egyik fokmérője a jól megválasztott ing. Ne gondold, hogy az úgyis alig látszik, törekedj a tökéletesre!

Biztos lehetsz benne, hogy jobban fogod magad érezni egy hibátlanul szabott, kellemes anyagú, hozzád illő és a menyasszonyhoz színben passzoló ingben, arról nem beszélve, hogy kedvesed mellett te is bezsebelhetsz néhány bókot makulátlan megjelenésed okán.


Kezdők kedvéért néhány alapszabály: a gallér legalább egy centiméteren váljék láthatóvá a zakó alatt, míg a mandzsetta 1-2 centiméternél hosszabb a kabát ujjánál. Meddig érjen a mandzsetta? Egy kis anatómia: tapintsd ki a hüvelykujjad csontjainak legelső porcát (csaknem a csuklónál), és annál rövidebb ujjú inggel ne foglalkozz. Ha az ingen harántgyűrődések keletkeznek a próba során, akkor az nem a te méreted.

Mi a divat 2010-ben?

Általában a laza elegancia hatja át az idei divatot ingek tekintetében is, ez azonban az esküvődön nem feltétlenül követendő. A fehér örök klasszikus marad (egyes divatszakértők szerint a vőlegénynek kötelező is, hacsak a menyasszonyon nincs valamilyen fehértől eltérő szín), a szabásvonal viszont idén a karcsú uraknak kedvez, mert a testet követő modellek számítanak trendinek.

Milyen gallér jöhet szóba?

A hagyományos gallérral - ahogy a fehér színről is említettük - nem tudsz mellélőni. Az Andrew's Ties szakértői szerint kifejezetten jól viselhető four-in-hand csomóval, ugyanakkor azon típusainál, ahol a gallérok lefelé mutatnak (ezáltal kisebb szöget zárnak be 120 foknál) windsor és fél windsor csomó esetlenül mutathat. Ascottal illetve nyaksállal kombinálva is kifejezetten elegáns viselet.

A cápagallér jóval nagyobb szöget zár be (pontosabban hagy nyitva) a klasszikusnál.

A legombolható verzió szárain levő lyukak által a gallér az ingtestre gombolható. Nem annyira elegáns, mint mondjuk a klasszikus gallér, de nem fognak ebben sem elhajtani a házasságkötő teremből.

Választhatsz ezeken kívül állógallért lekerekített, szögletes vagy akár nyitott formában, ezekhez azonban nem tudsz nyakkendőt kötni, ami - valljuk be - elég nagy deviancia egy esküvőn. Ellenben a szintén részint állógalléros, végeinél határozottan lehajló szmoking ing kitűnő választás csokornyakkendővel.

Az arc vonásait legjobban az ing befolyásolja, erről nem szabad megfeledkezni a gallérforma kiválasztásánál. Görög Ibolya protokollszakértő a Figyelőnet egyik korábbi cikkében azt tanácsolja, hogy határozott, éles arcvonalú férfiak cápa vagy kent gallérú inget viseljenek széles, vastag csomóra kötött nyakkendővel. Kerek arcú, rövid nyakú uraknak inkább a kent gallér előnyös keskeny, hosszúkás nyakkendőcsomóval. A hosszúkás, keskeny arcformához jól áll a cápa és a kent gallér is, hosszúkás csomóra kötött nyakkendővel. Magas homlokú, hosszú nyakú és arcú, de erős állú férfiak azért ne hordjanak cápa gallért, mert szélesíti az arcukat, és rövidebbnek mutatja a nyakukat.

Milyen az elegáns kézelő?

Létezik szimpla vagy dupla, és persze a mandzsettagomb léte vagy nemléte is kérdéses. A dupla kézelő elegánsabb a szimpla mandzsettánál, ráadásul a duplához vehetsz fel mandzsettagombot, amivel teljessé teheted a megjelenésedet. A mandzsettagomb készülhet a nyakkendővel harmonizáló selyemből is.

KM
 


Kapcsolódó cikkek


HIRDETÉS