Duci arák kisokosa

Túlsúly ide vagy oda: nem vagy reménytelen eset! Segítünk megtalálni a külsőd előnyös és hangsúlyozandó jegyeit ahhoz, hogy a ruhaválasztás gördülékenyen menjen...

Mielőtt elkeserednél, gondolj bele, hogy a nagyon pici és vékony nők éppen úgy szenvednek a ruhaválasztásnál, mint te. Ha ki tudod emelni előnyös testrészeidet, máris szebb lehetsz, mint egy nádszálvékony, ámde nem elég tudatosan öltözködő nő! Nem fogunk finomkodni, nem fecséreljük az időt megnyugtató célzatú "Te így is szép vagy..." szólamokra, hanem igyekszünk valódi útmutatással szolgálni.

Elvetendő és ajánlott színek és fazonok

A túlsúlyos menyasszony kerülje az alul fehér és fényes anyagokat, és ne a derekat, hanem a dekoltázst hangsúlyozza (akár gyönggyel, anyagdíszítéssel). A finom átmenetes színű, vagy a dekoltázsban csipkével, gyönggyel díszített ruhaanyag csinosan elrejti a hibákat. A picit mattabb, strukturált kelme, sötétebb szín is megfelelő. Ne derékban elvágott fazont, főleg ne optikailag megosztott ruhát, hanem testet követő, enyhén A vonalú ruhát válassz. A ruha ne lötyögjön, tényleg legyen szűk a megfelelő helyen. Hasban vigyázz, itt raffolt, rátétcsipkés megosztást alkalmazz, és nem árt egy kényelmes fűző-body sem!

Az "egybefazon" hordóvá tesz, úgyhogy ezt hanyagold! Az öv és az erőteljes anyagból készült, már a mell alatt kezdődő keresztbe raffolás (mivel plusz anyagréteg) általában még szélesebbnek mutat, ez inkább csapott hölgyeknek ajánlott. A mini és egyéb rövidített fazonú, vagy fodros, pörgős szabás helyett - mely összenyom és széltében még tovább kövérít - inkább uszályos, szabadon leomló anyagot válassz, ami azonban nem tapad rá a testre. Alsószoknyát bátran vehetsz a ruha alá. Próbálj fel néhány, nem túl mély V kivágású vagy korzettes ruhát stólával. A puffos ujj vagy széles vállpánt általában nagydarabbá és sikktelenné tesz. A keresztbe futó vagy lefelé spiccesedő vonalak osztanak, karcsúsítanak. A szép kiegészítők, színek és csillogás - impozáns nyakék, fátyol, hatalmas csokor - eltereli a figyelmet a teltebb alkatról. Szépen sminkeljünk, és válasszunk magasított frizurát vagy fejéket.


Milyen típusú alkat vagy?

Mivel a túlsúlyosság kortünet, a molett hölgyeket teljes aprólékossággal kielemezzük testalkatuk szerint. Lehetsz hasas, derék nélküli, töltött galambszerű "O" típus, vagy keskenyebb derekú, nagyobb mellbőségű, csípős/combos "8"-as alkatú delnő, vagy akár kisebb mellű, keskenyebb csípőjű, de nagydarab "H"-formájú amazon, akkor is megtalálhatod álmaid ruháját.


"O" típus

A kerek váll és a csípő szélességéhez képest a derék nem látszik. Mellbősége nagy. Hasa és mellkasa egybefüggően gömbölyű, vállból a testközép felé bővül, majd fenék felé szűkül, orsó alakú - azonban a lába vékony, a feneke feszes.

Mi a probléma az alkattal? Az általában nőiesnek tartott derék nem létezik, már gyermekként is kerekded pocakú kislány volt, akit csúfoltak is emiatt. Mikor kifejlődött a melle, elől egy egybefüggő "hordóvá" érett. Akárhogyan is fogy, feneke kisebb lesz, de egybefüggő úszógumija a gyomor körül és erős melle nem apad le.

Hogyan hangsúlyozzuk az előnyöket? Optikailag két dolgot tehetünk atúlságosan széles alkattal: hosszában nyújtjuk ill. keresztben kicsinyítjük. Ebben az esetben a nyújtás - főleg erősebb mellnél - egy enyhén V kivágású felsőrész. A széles csónakkivágás vagy spagettipánt nagyon előnytelen. Mivel válla általában lejt, a laza anyagú rövid ujj csinos (pici vállemelővel, de nem erős válltöméssel), esetleg jópofán megnyitva, könyékig repkedve. A nyakban kontrasztos ékszert viseljünk, a kivágás is lehet más színű, és választhatunk egy nem széles, de nagyon hosszú "dívás" chiffonstólát - ez mind nyújtani fog!


A feltornyozott haj kis díszekkel szintén magasít, nyújtja az alakot. Mivel a galamb típus nagyobb melle dekoratív és mivel csípőben nem széles, ezen a két helyen alkalmazhatunk optikai osztást. Előbbire egy empire fazonú, laza esésű, (csípőre lazán omló) hosszú ruha, pl. magában virágos, mell alatt szatén masnival igen divatos. Mivel a galambok lába vékony, elől akár megnyithatjuk a ruhát, így lépésnél nemcsak a lábra tereljük a szempillantást, hanem az izgő-mozgó, lágyan játszadozó anyag is eltereli a figyelmet, hogy a hölgyön nem csak leomló anyagok, hanem plusz kilók is vannak.

Az anyagoknál a főszerep a színeké és nem a nagy mintáké. A csípőn kerüljük a vízszintes osztást, helyette íves vonalat alkalmazzunk. És még egy fontos tanács: ne válasszunk merev anyagokat (szatén, brokát), azokban ténsasszonnyá változunk!


8-as típus

Alapvetően arányosan hízott homokóra fazon, igazi delnő, sok férfi álma. Van melle, van csípője, szóval van rajta mit fogni! Ha fogy, arányosan teszi, főleg dereka fogy hamar, míg ülepe és combja kissé hájasabb.

Mi a probléma az alkattal? Eleinte még tetszett önmagának, hogy megnézik túlcsorduló nőiessége miatt, azonban a túlsúly miatt lelógó kis úszógumik keletkeztek a derék körül és a háton is. Feneke kissé megereszkedett, combja zsíros. Melle megfelelő melltartóban szép.

Optikailag úgy tehetjük kisebbé a méretet, ha derékban befűzzük, és a csípőn már kasírozzuk a plusz kilókat. Erre kiválóan alkalmas az abroncsszoknya. A 8-as ne válasszon hasra és csípőre tapadó szoknyát, lazább szövésű anyagoknál a fűzőbody ajánlott. A merevebb anyagokban kevésbé fog látszani ringó túlsúlya! Mivel alkata arányos, semmiképpen ne tegyünk hosszú stólákat a nyakba. Éppen ellenkezőleg, hagyjuk szabadon a dekoltázst, vállakat! A nyakba szorosabb (nem lelógó), dúsabb nyakéket tegyünk. Ha a mell kisebb, lazán vállra ejtett apró, szinte pántnak ható chiffonujjakat is választhatunk, a csónakkivágás - ha lágy a kivágás hatása - szép. Ugyanakkor a merev, szabott V-kivágás vagy nyakba tett pántok túlzóak, mert az arányait módosítják, asszonyosítják a különben arányos mellrészt! Inkább bájosan raffolt, akár rózsákkal díszített dekoltázst válasszunk, finom ívvel, az éles szabásvonalat kerülve.

A dupla és áttetsző, libbenő anyagok, rétegesen szabott hatású georgette és társa nem a delnő stílusa - a káprázatos minőségű hímzett, merevebb anyagok (brokát, nehézselyem) viszont neki születtek. A delnőnek a feltűnő ékszer nagyon jól áll, és választhat kalapot is, vagy hatalmas fátylat a ruhához, azonban ez se fedje el! Ha a mellbősége nagyobb, inkább sima szabású, kerekded kivágású, nem túlságosan dekoltált fazont válasszon. A derekat ügyesen emeljük ki - ha már jól befűztük, övvel vagy túl bevágó díszekkel ne zavarjuk meg az összhangot. Pláne ne hangsúlyozzuk optikailag a csípőt! A magasságot kiemelhetjük uszállyal.


"H" típus

Alapvetően egészségesnek, masszívnak ható típus, kicsit fiús kinézettel. Szereti a nadrágot, pulóvert. Melle nem túl nagy, csípőjével szinte egyforma szélességű - sőt, dereka is ilyesmi. Eléggé tenyeres-talpas, határozott darab, inkább amazon, mint nőci.

Mi a probléma az alkattal? Az általában nőiesnek tartott derék nem létezik, szálkás, harcias kislány volt, kicsi volt a melle - sima atléta is elég volt a blúz alá! Minél idősebb, annál inasabb, szinte mint egy "versenyló", ugyanakkor dereka egyre inkább benő, egész teste, mivel a magassága is megvan hozzá, amazonos.

Az amazonoknál elsősorban az életstílus a probléma - az alkalmi ruhákat, mint olyanokat sem nagyon szeretik, mert nem tartják magukat nőiesnek. Elviccelik a dolgot, nadrágot vesznek fel, csupa feketét hordanak. Ha eljő a nagy nap, bajban vannak - előre irtóznak az abroncstól, kivágott felsőktől. Az amazonoknál két fontos szerepe van a ruházat kiválasztásának: nem szabad nevetségessé tennünk őket túl bájos öltözékkel, illetve osztanunk kell az egybealkatot! A galamboknál és delnőknél alkalmazott szélesebb szoknyáknak és mellre feszülő felsőknek itt nem lehet szerepe. Ha az amazon elegánsan szeretne esküdni, azaz némiképpen klasszikus esküvői ruhára vágyik, az egyszerű fazonú, merev taft anyagból készült, egyenes vagy enyhén A szabású ruha megfelelő. Színe lehet pasztell: vanília, méz vagy púder is, ettől rögtön nem lesz olyan szertartásos érzése. Elől legyen magasabban zárt, míg hátul például V alakban nyitott! A felsőrész kivágása lehet szögletes és ovális is. Az általában rövid hajat szárítsuk be vidáman, majd apró csillogó díszeket tegyünk csak bele! A színes szalagok, feltűnőbb és extravagáns ékszerek is jól állnak! A kesztyű is jól megy az egyszerű ruhához. A sima fazon ugyancsak nyújt, valamint a hátul nagyobb kivágás is - mivel a mell nem igényel tartást, elől bedolgozott mellrész bőven elegendő! Pici uszály sem rossz ötlet! Ha kicsit érdekesebb megoldásra vágysz, egy szűkebb nadrághoz vagy szűk szoknyához (akár mini, akár midi) vehetsz empire felsőt, azaz mell alatt elvágott, lefelé bővülő blúzt. Ez érjen csípőig. Az elvágás lehet kontraszt színű, akár hímzéssel díszített.


A molett menyasszony sminkje

A túlsúlyos nőknek gyakran vannak bőrproblémáik. Annak ellenére, hogy a plusz kilók miatt nem ráncosak, a faggyútermelés felfokozódása miatt zsíros hatású a bőrük, hamar fénylik, és hajlamosabb a mitesszerek kialakulására is. Ezért ügyeljenek a megfelelő tisztításra és tonizálásra ill. tartózkodjanak a zsíros, fűszeres ételektől. A másik gond nem bőrminőségi, hanem optikai jellegű. Mivel a pluszsúly a test minden táján meglátszik, az arc is hájasabb, főleg a pofazacskók alatt és tokában. Ezt a pofacsont erőteljesebb kiemelésével, az arc ívének és a tokának sötétebb színnel történő kasírozásával orvosolhatjuk. A fénylő, kenhető sminkek helyett a gondosan eldolgozott, matt termékek megfelelőek. Emeljük ki a szemöldököt és szemet, mert az karaktert ad az egész arcnak. A pofacsontot gondosan, nem "lázrózsásan" színezzük!

A hajviseletet tekintve a szélesebb/kerekebb arc sem túl kislányos "huncutkákkal", sem "lenyalt" konttyal nem csinos! Egyéniséged és a ruha stílusa szerint kicsit természetesebb hatású hajat fésültess. Egy frissebb szín vagy melírcsík is strukturálttá teszi a megjelenést, így optikailag előnyösen eltünteti a máshol fellelhető problémákat.

 További segítséget is kaphatsz Szűr Krisztina stylist szakértőnktől!
 


Kapcsolódó linkek

Kapcsolódó cikkek


HIRDETÉS