Eljegyzési ajándék

Egyáltalán létező fogalomról van szó, vagy ne várjunk ilyen válságos időkben túl sokat szegény rokonoktól? Ahány ház, annyi szokás, de a tanácstalanok számára mindenképpen fogódzót szeretnénk nyújtani.

Akár maga az ifjú pár valamelyik tagja olvas most bennünket, akár egy kedves meghívott rokon, aki nem tudja, mitévő legyen a közelgő eljegyzés hallatán, egyaránt vésse fel valahová a legfontosabbat: az eljegyzés nem esküvő, a kézfogó körüli felhajtást nehéz lesz überelni, ha túlzásokba esünk.

Az egyik véglet, amikor a szerénységüket felvillantó házasulandók kerek perec kijelentik: semmit nem kérünk, gyertek el, ünnepeljünk együtt, és együnk-igyunk, amennyi belénk fér! Ennél már csak a kettesben ünneplő párok kímélik jobban a szüleik, valamint a rokonok pénztárcáját és idejét, mondván: ez csak ránk tartozik. Szívetek joga így dönteni, de a szüleitek összeismertetéséről azért ne feledkezzetek meg legalább egy szűkkörű ebéd keretében, hiszen mindannyian közösen fogjátok előkészíteni az esküvőt.

Nos, ha már a szülőket úgyis össze kell trombitálni, akkor tényleg logikusnak tűnik egy családi banzáj, melynek méretét az érintettek habitusa, pénztárcája, szokásai határozzák meg. Valószínűleg te is részt vettél már olyan eljegyzésen, ami kisebbfajta lakodalomnak is beillett (zenész, kaja, pia, buli), és bizony ajándékokban sem volt hiány.

Mit várhat a vőlegény és a menyasszony?

A már említett "köszönjük, nem kérünk semmit" helyett eldönthetitek azt is, hogy nem kötitek meg a rokonság kezét: mindenki törje a fejét, miben szenvedtek hiányt. Amit viszont az esküvőn megengedhettek magatoknak - konkrétan: "ne vásároljatok, mert anyagi segítséget szívesebben fogadunk" -, azt most mellőzzétek. Senki nem jönne jó szájízzel, mert mit várhatnak az esküvőn? Kétszer annyit adjatok, mint az eljegyzésre? Örömmel hoznak viszont valamilyen jelképes ajándékot, ami a nászajándék előfutára.

Kedves gesztus, és nem mellesleg megkönnyíti a fejvakargató rokonok és ismerősök dolgát, ha megcéloztok egy konkrét apróságot, amire úgyis szükség van. Hogy mire gondolok? Ha például a könyvek szerelmesei vagytok, akkor szépen gyarapodhat a gyűjtemény anélkül, hogy anyagi csődbe döntenétek a familiát. Nekik is jó, ha nem érkeznek üres kézzel, és mondjuk arra kéritek őket, hogy CD-t hozzanak ajándékba, ami szólhat az ebéd vagy vacsora alatt. Praktikus ötlet, hogy mindenki hozzon 1-1 üveggel a kedvenc italából: ami nem fogy el az eljegyzésen, felkínálhatjátok a lakodalomban - ha olyan éttermet találtok, ahol beengedik.

Amennyiben tehát igényekkel álltok elő, fogjátok vissza magatokat. Tartsd szem előtt a buli célját: örvendezzetek együtt annak, hogy meghoztatok egy komoly és felelősségteljes döntést. Így sem olcsó mulatság a szülőknek megszervezni egy nagyobb eljegyzési ebédet vagy vacsorát. Ennek költségeit egyébként hagyományosan a lányos ház állja, de ma már ezek a szabályok nicsenek kőbe vésve. Az étteremben tartott eljegyzés kiadásain például szinte mindig osztoznak a szülők.

Tipp: elsősorban ti magatok legyetek a meglepetés, a kedvességetekkel és sugárzó boldogságotokkal, hogy mindenki várakozással tekintsen a közelgő esküvő elé.


Mivel készülj, ha meghívott vagy?

Fontos behatárolni először is azt, hogy közeli vagy távoli hozzátartozóként leszel jelen. Ha felmerül benned a kérdés, hgy egyáltalán mi keresnivalód az alig-alig ismert rokon eljegyzésén, akkor is illik egy üveg bort és virágot vinni az ifjú párnak. Ezt még abban az esetben is bátran megteheted, ha nyomatékosították, hogy nem szeretnének ajándékot kapni.

Előfordul, hogy a közelebbi hozzátartozók összefognak, és egy nagyobb ajándékkal kedveskednek a házasulandóknak. Máshol az a szokás, hogy a vőlegény szülei kávés- vagy teáskészlettel lepik meg leendő menyüket, és ezen kívül az ifjú pár az eljegyzésen nem is kap más ajándékot. Majd az esküvőn!

Ne próbáljuk meg túllicitálni egymást az ajándékozás terén! Néhány ötlettel talán segíthetünk: gravírozott pohárkészlet és egy finom pezsgő mindig elegáns ajándék. Hasznos lehet az esküvői fotóalbum, emlékkönyv vagy éppen ajándékutalvány. Meglephetitek az ifjú párt - esetleg a barátok közösen - egy wellness hétvégével is, mely az esküvő előtti utolsó ellazulást biztosíthatja.

Tipp: az ajándék jellegét tekintve inkább a közelgő esküvőre utaljon, és ne minősüljön túlzásnak.

KM
 


Kapcsolódó cikkek


HIRDETÉS