Esküvői vacsora - kit hová ültessünk?

Az ültetési rend komoly fejtörés okozója lehet a szervezés során. Keverjük a vendégeket, hadd ismerkedjenek, vagy válasszuk szét a két családot?

Mindkét megoldás lehetséges, de még mielőtt belevágsz az ülésrend megtervezésébe, tudatosítsd magadban azt a fontos tényt, hogy a vacsora hangulatát jelentős mértékben befolyásolja az asztaltársaság. Ez történhet pozitív és negatív irányban egyaránt. Jó esetben a megfelelő elrendezés (legyen az tudatos vagy sem) igazi kikapcsolódást eredményez a vendégeid számára, míg egy-egy nemkívánatos szomszéd az egész estét megkeserítheti. 

Valamilyen szinten mindenképpen érdemes irányítani a vendégeket, de hogyan tegyük ezt úgy, hogy ne tűnjön diktátumnak? Biztosan te is jártál már olyan lagziban, ahol a bejáratnál kifüggesztették a vendégek névsorát és az ülésrendet. Nem javasoljuk... Túl hivatalos, mindenki ott nyomorog az ajtóban, azután pedig keresgélheti a helyét, és még akkor sem biztos, hogy a kijelölt székre ül. A keresgélést az ültetőkártya használatával sem tudod kikerülni, de sokkal elegánsabb megoldás lehet, különösen akkor, ha fordítotok némi gondot a kártyák igényes kivitelezésére, amit esetleg emlékbe még haza is vihetnek vendégeitek.

Az ülésrend megtervezését erőteljesen befolyásolja a terem (esetleg sátor) mérete. Az asztalok elrendezése is függhet a rendelkezésre álló tér nagyságától, hiszen a szétszórtan elterülő kerek vagy szögletes asztalok sokkal nagyobb helyigénnyel bírnak.

Az alábbi képeken látható két lehetőség szűkebb térben is kivitelezhető. A legfontosabb szereplőket és a közeli hozzátartozókat tüntettük fel csupán, az asztalok természetesen ennél jóval hosszabbak.

Az U-alakú elrendezés meglehetősen szigorúan bontja ketté a két családot. Ne hagyjátok figyelmen kívül azt a tényt, hogy nemcsak a mellettünk ülő személy kiléte lényeges, hanem a szemközti asztaltárs is! Sőt...

Az E-alak esetében már lehetőséget tudtok teremteni az ismerkedésre. Amennyiben biztosak vagytok a dolgotokban, hogy - ismerve  a résztvevőket - az addig egymás számára ismeretlen vendégek jól fogják érezni magukat együtt (csak még nem tudnak róla), akkor nyugodtan ültethetitek a két családot vegyesen. Éppen erre alkalmas az E betű középső szára. Barátok, fiatalok, vagy esetleg akik nem szeretnek annyira táncolni, hogy a parkett közelében lenne a helyük, jól fogják magukat érezni az események, emberek és beszédtémák forgatagában.

Amennyiben több kisebb asztal beállítását tartjátok megfelelőnek, először is egyeztessetek a helyszín illetékesével, hogy van-e rá lehetőség, illetve mérjétek fel, hogy marad-e elegendő hely a tánchoz. Az biztos, hogy a mozgást jócskán megkönnyíti, ha nem kell mindig elnézéseket kérve keresztülmászni valakin. Tekintélyes számú vendégsereg esetén kimondottan javasolt a "sokasztalos" verzió. További előnye: nem kell annyit gondolkodni az ülésrenden, mert a 4-6-8 fős asztaloknál az egyazon családba vagy baráti társaságba tartozók foglalnak helyet.

Az est folyamán többször is győződjetek meg arról, hogy senkinek nem szegte a kedvét az ültetési rend, és ha mégis tapasztaltok sértődöttséget, akkor ügyes variálással még menthetitek a menthetőt.

Ezek után nincs más hátra, mint elengedni magatokat, élvezni a mulatságot és a remek társaságot.

KM


Kapcsolódó cikkek


HIRDETÉS