Fehérarany jegygyűrű

Ezüstös csillogásával a fehérarany jegygyűrű továbbra sem akar kimenni a divatból. Ránézésre a jóval drágább platinát idézi, ára azonban megfizethető...

Ne keverjük össze a fehéraranyat a platinával: utóbbi nehéz és kemény nemesfém, rendkívül ellenálló, ugyancsak fehér fényű anyag, ára azonban jóval borsosabb. Igen, a fehérarany megszólalásig hasonlít hozzá, ugyanakkor olyan ötvözetről van szó, amely a természetben nem fellelhető. A 20. század első felében kísérleteztek először az előállításával, hogy konkurenciát teremtsenek a jóval drágább platinának. Nos, a kísérlet sikerrel járt.

A fehér szín jobban harmonizál a belefoglalható kövek többségével, szebben kiadja fényüket, ragyogásukat. Nem is gondolnád azonban, hogy a fehérarany eredetileg nem is fehér, hanem szürke. Sőt, ha a gyökerekig megyünk vissza, akkor természetesen sárga, csak aztán más fémekkel (ezüst, palládium, mangán) elegyítik, így a végeredmény ezüstszürke lesz. Különösen a palládium, ez a viszonylag ritka anyag adja meg az új szín erősségét; minél több benne a palládium, annál szürkébb lesz az arany.

Hogyan lesz ez végül fehér? Ródium bevonatot kap az ékszer, ami meglehetősen kemény és magasfényű fém, de viselés közben bizony még ez is képes kopni. Ha tehát elszíneződést látsz a gyűrűdön, érdemes egy kis "ródiumkúrára" befizetni, vagyis újra bevonatni.

Gondolom, neked sem mindegy, hogy mennyi idő alatt kopik meg a jegygyűrűd. Ez bizony a minőségétől függ, vagyis érdemes megbízható ékszerészt találnotok, ha a fehérarany mellett teszitek le a voksotokat. A fehérarany tisztaságát is a karát jelzi, ahogyan a hagyományos aranyét. Jegygyűrűknél általában kétfélével találkozhatsz a legtöbb ékszerboltban:
- 585/000 (14 karátos, 58,5% tiszta arany)
- 750/000 (18 karátos, 75% tiszta arany)

Természetesen a 18 karátosról mondható el az, hogy nemcsak a színe és fénye szebb, mint a 14 karátosé, de sokkal strapabíróbb is, nem szükséges 1-2 évente bevonni ródiummal. Nézzetek tehát körül alaposan, mielőtt kiválasztjátok a jegygyűrűt, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés benneteket, és hosszú évekig gyönyörködhessetek benne.

KM


Kapcsolódó cikkek


HIRDETÉS