Holtomiglan-holtodiglan, avagy esketés a templomban

Összegyűjtöttük azokat a tudnivalókat, amelyekre szükséged lehet az egyházi esküvő előtt. Felekezetenként különböző feltételekkel kell szembesülnöd, és maga a ceremónia is más és más.

Egyetlen közös pont azért akad, és ez nem egyéb, mint hogy Isten előtt fogadtok örök hűséget egymásnak. Érzed a szívedben ennek súlyát? Ugye nem csupán azért szeretnél egyházi esküvőt, "mert az olyan szép"? Ha mégis, akkor gondold át még egyszer, hogy szükség van-e rá. Nagyon sokan állnak valódi hit nélkül az oltár elé, így azonban csak színjáték az egész.

Mindezek ismeretében valószínűleg nem véletlenül találták ki a jegyesoktatást, melyen nektek is részt kell majd venni, ha templomi esküvőt szeretnétek. Ez mindössze néhány alkalmat jelent (gyakorló hívőknél még ennél is kevesebbet), és bár ez nem elegendő ahhoz, hogy a jó házasság összes titkos rejtélyének kulcsát megkapd, nem árt, ha odafigyelsz. Csak akkor ragaszkodj az egyházi esküvőhöz, ha mélyen egyetértesz azzal, amiről az adott egyházi vezető (tiszteletes, lelkipásztor, lelkész...) beszél.

1. Római katolikus esketés

A reformátussal ellentétben a házasság a katolikusok szemében maradandó szentség, felbonthatatlan szövetség, mely (bár a magyar jogszabály ellentmond ennek) önmagában is érvényes. Vagyis a katolikus pap nem sokat fog kérdezősködni arról, hogy a polgári szertartás előtte vagy utána lesz, mert az Isten előtti eskü számít szentnek. Feltétel, hogy egyikőtök római katolikus vallású legyen, keresztlevéllel rendelkezzen. Alá fogják íratni veletek még a házassági tanácsadás keretében azt a nyilatkozatot, miszerint gyermekeiteket katolikus szellemben nevelitek. Általában viszonylag korán, kb. 3 hónappal az esküvő előtt várják a házasulandókat bejelentkezésre.

2. Református szertartás

A legfontosabb tudnivaló, hogy a református egyház nem esket a polgári szertartás nélkül. Valamelyik tanúnak - vagy nektek - be kell mutatni az anyakönyvvezetőnél kapott hivatalos iratot, és az egyház a megkötött házasságra adja áldását. Tehát nem esküvőről, hanem a házasságot megáldó istentiszteletről beszélünk. Elég egy hónappal korábban jelezni a szándékot, és jegyesoktatásban itt is részesülnötök kell. Ugyancsak kritérium, hogy legalább az egyik fél református vallású legyen. Korábbi válás nem kizáró ok, de lehetőleg vigyétek magatokkal a válást igazoló határozatot is (bár válás nélkül értelemszerűen nem is jöhetett volna létre a feltételként szabott polgári esküvőtök, de biztos ami biztos).


3. Evangélikus esküvő

Általában az evangélikus egyháznál is kérik előbb a polgári szertartás lebonyolítását, és ugyanúgy vannak felkészítő beszélgetések is. Leginkább a katolikus ceremóniához áll közel az evangélikus esküvő, ugyanúgy megkövetelik azt is, hogy legalább az egyik fél evangélikus legyen. Ha egyikőtök sem az, természetesen lehet kérni felnőtt keresztelést az esküvő előtt, egyébként pedig a keresztlevéllel és személyi igazolvánnyal együtt jelenjetek meg 2-3 hónappal az esküvő előtt, hogy bejelentkezzetek.


4. Ökumenikus szertartás

Előfordul, hogy különböző felekezethez tartoznak a házasulandó pár tagjai. Az ökumenikus szertartás lényege, hogy annak a keresztény közösségnek a szertartását követi, amelynek templomában az esküvő történik. A liturgiát az ott illetékes lelkipásztor vezeti; a másik lelkipásztor úgy vehet részt rajta, hogy szentírási részeket olvas, beszédet mond, imádkozik és megáldja a házaspárt. A református templomban történő házasságkötés esetén a katolikus félnek felmentést kell kérnie egyházától az ún. kánoni forma alól. Ami nem megengedett: két különböző esketési szertartás végzése (egyik és másik templomban egyaránt).


5. Baptista menyegző

Miért menyegző? Mivel a baptista párok nem esküt, hanem fogadalmat tesznek, előszeretettel mellőzik az "esküvő" kifejeztést, és helyette menyegőt tartanak. Egyébiránt a baptista egyház a protestáns egyházak körébe tartozik, így az esketési szertartás hasonló a reformátushoz. Jegyesoktatásban abban az esetben részesültök, ha egyikőtök nem a baptista egyházhoz tartozik.

KM


Kapcsolódó cikkek


HIRDETÉS