Igazgyönggyel ékesítve

A gyöngy kiállta az idők próbáját, még mindig az egyik legkedveltebb ékszere a menyasszonyoknak. Nőies kisugárzás és érték - persze ha igazi...

Selymes ragyogásával az igazgyöngy múlhatatlanul elegáns kiegészítője a menyasszonyi ruhának, szinte minden anyaghoz és fazonhoz tökéletesen illik. Amellett, hogy ékszerként viseled a nyakadon és csuklódon, díszítheti a ruhádat, a hajadat, varázslatos többletet kölcsönözve a megjelenésednek.


A gyöngy szimbolikája

Több kultúrában is szimbolikus erővel bírnak az igazgyöngyök. A kereszténységben a tisztaságot és Isten szeretetét jelképezik, a hinduknál a szerelem és szűziesség szimbólumai, míg Japánban a szerencse fogalmát párosítják melléjük. Az arab-iszlám kultúrkörben is gyakran élnek az igazgyöngy-hasonlattal, amikor tökéletes szépségű, hófehér fogsorú nőt jellemeznek. A hagyomány szerint a gyöngyök termékenységet jelképeznek, és aki az esküvőjén gyöngysort visel, gazdag gyermekáldásra számíthat.


A gyöngyök fajtái

A szó eredeti értelmében igazgyöngynek a természetben fellelhető, tehát nemhogy nem műanyag, de még csak nem is tenyésztett gyöngyöket nevezzük. Az eddigi legnagyobb igazgyöngyöt 1934-ben a Fülöp-szigeteknél találták, 23,8 cm átmérőjével és 6,8 kg súlyával azóta is tartja a rekordot, értékét 40 millió dollárra becsülik.

A gyöngyhalászok kora azonban már leáldozott, sok helyen be is tiltották a mérhetetlen mennyiségű kagylópusztulás miatt. Szükségtelen is lenne ilyen nagy melóba fogni bárkinek, amikor a tenyésztésnek viszonylag egyszerű módja áll rendelkezésre: a természetben a kagylóba kerülő homokszemcse (ezt vonja körül védekezésképpen az állat a gyöngykagylóréteggel) mesterségesen is beültethető a kagylóba, és már el is kezdődhet a "gyártás". 

Léteznek édesvízi és tengeri kagylótenyészetek, közismertek például a japán Akoya-gyöngyök. Átmérőjük 2-10 mm körül van. Sokan a déltengeri tenyészetek produktumait tartják a gyöngyök királynőinek, ezek többnyire Ausztrália észak-nyugati partvidékéről, a Fülöp-szigetekről és Indonéziából származnak. 10-20 mm közötti átmérőjük különösen értékessé teszi őket. A Tahiti-gyöngyök színeikben verhetetlenek, az antracit legkülönbözőbb árnyalataiban tündökölnek, de van közöttük sárgás és zöldes is.

Az édesvízben tenyésztett gyöngyök átmérője ritkán haladja meg az 5mm-t, formájukat tekintve is kevésbé egységesek, nem tökéletesen gömbölyűek, áruk ezért jóval kedvezőbb.


A gyöngy értéke

Az objektív kritériumok mellett bizonyos mértékig az aktuális divatirányzatok is befolyásolhatják az igazgyöngyök értékét, ezektől azonban tekintsünk el. Mi számít? A forma, az átmérő, a szín, a tisztaság és az ún. lüszter.

Forma szempontjából a legkülönbözőbb variánsok fordulnak elő: kerek, cseppforma, ovális, barokk (asszimetrikus). A gömbölyű gyöngyök értéke vitathatatlanul a legmagasabb, ritkaságuk miatt. Két, azonos méretű gyöngy értékkülönbözetét a lüszter és a tisztaság adhatja. A lüszter a gyöngy felszíni csillogása a fényvisszaverődés következtében, míg a valódi tisztaság ez esetben a felszín egységessége, simasága, mely mentes minden egyenetlenségtől. A szín már sok tekintetben ízlés dolga, természetesen a menyasszonyi ruhához leginkább a selymesen fehér, klasszikus gyöngyházszín illik.

Fordította: KM
Eredeti szöveg és fotók: www.weddix.de


Kapcsolódó cikkek


HIRDETÉS