Kalapot a násznépnek!

Vagy mégsem? Mennyire kötelező kellék az esküvőn a kalap? Szakértőnk szerint semmiképpen nem lehet előírás, de kinek, mit és hogyan ajánlott viselni a protokoll szerint?

Semmilyen előírás nem vehet rá minket arra, hogy kalapot vegyünk, ha nem szeretnénk. A hölgyekre ugyan jellemzőbb, hogy kalapot vegyenek fel egy elegáns ruhához, azonban az uraknál az öltönyhöz hordott kalap ugyanolyan ritka, mint a frakkhoz felvett cilinder. A legtöbb ember télen vesz fel fejfedőt, ha a feje fázik, azonban alkalmakra nem érzi szükségét. És ez jó így, hiszen nem kötelező. Egy olyan eseményen, ahol vélhetően sokan fognak kalapot hordani, azért érdemes igazodni, hogy ne lógjunk ki a sorból.

A menyasszony szempontjából egy protokoll szakértő egyszer azt írta, a polgári esküvő kelléke a kalap, az egyházié a fátyol - igazat adunk neki. Egy csinos, pasztell színű vagy fehér kiskosztümhöz igen emelkedett viselet a színben és anyagban hozzá illő kalap. Ugyanakkor a kalap helyett felvehet a menyasszony kis bóbitát, félrecsapott minikalapkát is. Manapság még a királyi ceremóniákon is láthatunk ilyen jellegű tolldíszeket, pedig ők aztán tudják, mi "dukál". A polgári szertartáson viselt kalap divatja azért is elfogadható, mert a ceremónia maga rövid, és utána van idő a haj rendbetételére. Hiszen ne tagadjuk, hölgyeim - mi elsősorban azért ódzkodunk a kalaptól, mert szétnyomja a hajat, s alatta jól bepárásodik a fej. Az örömanyák számára, akik az egész szertartáson részt vesznek, tehát együtt ebédelnek, vacsoráznak az ifjú párral, már kényesebb ez a kérdés. Ha hosszabb ideig tartózkodunk zárt helységben, a kalapot le illik venni! Ráadásul egy széles karima biztosan akadályoz a szabad mozgásban: inkább divatkellék, mint praktikus! Nem véletlen hát, hogy kalapot elsősorban szabadban viselünk, például kerti partikon, vagy ennek megfelelően egy kertben rendezett esküvőn.

Milyen kalap az, ami megfelel a célnak? Kiskosztümhöz, erősebb szövésű anyaghoz gyapjútomp való. Gyakori hiba, hogy ún. szizálkalapokat hordanak Chanel-kosztümhöz! A szalmakalap kizárólag ünnepélyes vagy fényes, puha és vékony anyagokhoz dukál, nem szövethez. Szóval 20 fok alatt a szalmakalap igen visszás. Ha nappali kosztümhöz szeretnénk kalapot venni, de rémiszt a nagyobb és melegebb típus, válasszunk toque-ot vagy apró karimás gyapjút. (Ehhez a diszkréten hátratűzött hosszú haj vagy a rövid kleopátra haj a leghelyesebb.) A nagy karima alatt a hatalmas lobonc nem szép! Inkább sima, hátrafogott hajat viseljünk. Az apró kalapon lehet színben tartott fátyol, virág is – így nőiessé és könnyeddé tesszük.

Amennyiben olyan alkalom van, melyre kalapot szeretnénk venni, áldozzunk a szép minőségre, még ha ez nem is lesz olcsó. Az alkalmi kalap karimája nagyobb is lehet, azonban alacsony hölgyek ügyeljenek, nehogy összenyomja őket optikailag. 

De térjünk ki a hölgyek másik kifogására, amiért nem szeretnének kalapot venni: azt állítják, nincs "kalaparcuk". Ez olyan dolog, mintha valaki nem sminkel vagy nem hord ékszert - pedig megtalálhatná a számára megfelelőt. Ez persze nem jelenti azt, hogy jól is érzi majd magát abban a kalapban, ami jól áll neki, ez érthető!

Nézzük hát általánosságban, milyen kritériumok alapján válasszunk kalapot.

Az igazi "kalaparc" ovális, hosszúkás. Neki minden jól áll, a picitől a hatalmas malomkerékig. Úgy is megfogalmazhatjuk ezt, hogy például a fejbe húzott, keskeny modellek kizárólag az ovális arcúaknak állnak jól! A mélyen behúzott kalaphoz az sem árt, ha a hölgy álla ovális, nem tokás és a szája is megfelelő vastagságú, szépen sminkelt, hiszen egy szembe húzott kalap után az arc értelemszerűen szájhangsúlyos lesz.

A nagyon nagy karimájú kalapok természetesen elveszik az illető hölgy magasságát, így ügyeljünk arra, melyik nem "nyom" minket. Gyakori hiba viszont, hogy alacsonyabb hölgyek, akiknek kerekdedebb az arcformájuk, túl kis karimát választanak, ami helytelen! Igaz, hogy a nagy kalap nyom, de a kisebb fejrész jobban kiemeli a széles arcot. Amit nyertünk a vámon, elvesztjük a réven! Ha nincs kéznél stylist vagy jó ízlésű eladó, próbálgassunk és kritikus szemmel nézzük meg magunkat, ne prekoncepcióval menjünk vásárolni!

A többi arcformájú hölgy se csüggedjen. Az alacsony fejrészű (kerek vagy egyenes tetejű),  girardi-stílusú, mérsékelt karimájú kalapok szinte mindenkinek jól állnak. A kalap fejrésze sarkalatos kérdés: rövid vagy hosszú, kerekded vagy lapos tetejű? A kerekebb állú hölgyeknek egyértelműen a lapos tetejű, a fejbe nem túlzottan belesüppedő kalapforma a helyes. Így, mivel az arcból több látszik, a fej hosszabbnak, arányosabbnak tűnik. A kerek kalap-fejrész pedig a szögletesebb arcoknak áll jól, lágyabb vonalaival nőiesebbé teszi az arcot.

A kalap felvételénél fontos kérdés, hogy sikkesen hordjuk: a fej tetején táncoló, túl kicsi méretű kalapocska éppolyan nevetséges, mint a homlokot szabadon hagyó, kissé hátradöntött stílus. (A fejtetőn lévő kontyra húzott kalap a stílustalanság csimborasszója, amikoris a konty kitölti a kalap fejrészét és a karima valahol a fül felett táncol.) A kalapot elölről buktatjuk a fejre, úgy, hogy karima-vonala párhuzamos legyen a földdel! Ha a kalap stílusa túlzottan behúzott (pl. a harangnál) és ez zavaró, akkor vessük el az ötletet, ne próbáljuk kitolni az arcból. A kalapot az eladó megtanítja feltenni - lessük ezt el tőle! Sokszor az enyhén megbillentett, hetyke stílus adja meg az öltözetnek azt a pluszt, amitől valóban nagyvilági lesz.

Két fontos kérdés marad még a kalap kiválasztásánál: az egyik a színelmélet. Mivel mindenki bőre vagy hamvas, vagy meleg hatású, ügyeljünk arra, hogy a kalapunk erősítse, és ne lerontsa megjelenésünket. Kalapban talán még a smink is kontrasztosabb, erősebb kell legyen! Egy határozott színű kalap - pl. narancs - színes fényt csap az arcra, ami nem biztos, hogy előnyös. A másik kérdés pedig a fotózás: a karima árnyékol, amire a fotósnak külön ügyelnie kell: derítenie kell a közeli felvételeken. Ha a távolabbi képek készülnek, akkor sajnos el kell fogadjuk, hogy a szemünk teljes árnyékban lesz, nem fog látszani!

 További segítséget is kaphatsz Szűr Krisztina stylist szakértőnktől!


Kapcsolódó cikkek


HIRDETÉS