Kihelyezett esküvő

Nem szeretnéd a házasságkötő terem falai között, két másik pár közé bezsúfolva tartani az esküvődet? Érthető. Egyre több helyen van lehetőségetek kérni a külső helyszínen történő esketést...

Mielőtt belemélyednénk a témába, figyelmeztetünk: se nem egyszerű, se nem olcsó megoldás, amikor ki akarjuk csalogatni az anyakönyvvezetőt a számára megszokott helyszínről. A kihelyezett esküvő lényegesen drágább mulatság, mint az anyakönyvi hivatalban lezavart ceremónia. Kétségtelen, hogy sokkal eredetibb, ha mondjuk valahol a szabadban, vagy éppen - praktikus okokból - a lakodalom helyszínén zajlik a szertartás, de vajon megéri?

Bár az a legegyszerűbb, ha tájékozódtok a lehetőségekről abban a hivatalban, ahol a házasságot megkötitek, azt azért eláruljuk, hogy kétféle megoldás is adódik, ha a külső helyszínhez ragaszkodtok: az egyik a valódi kihelyezett esküvő, amikor az anyakönyvvezető a féltve őrzött és szigorú szabályoknak megfelelően tárolt anyakönyvet valóban kiviszi "terepre", a másik pedig az álceremónia, amikor csak a vendégek hiszik, hogy valódi az esküvő.

Utóbbi esetben mondjuk reggel, félálomban, köntösben és két tanúval becsoszogtok a hivatalba, öt perc alatt (és jóformán ingyen) összeadnak benneteket, majd néhány órával később a vendégek előtt, minden külsőséget betartva, ám cseppet sem hivatalosan megtörténik a látványosabb verzió. Igen, jól érzed a sorok között megbúvó ellenérzésemet eme színjátékkal szemben, de ez ne tartson vissza, ha ilyesmiben gondolkodtok. Mindenesetre sok-sok tízezer forintot hagy a zsebetekben ez a kis csalás. Utánajártunk: a legszélsőségesebb esetet kiemelve a valódi esketés külső helyszínen 130.000 Ft lenne, míg imitált formában csupán 45.000. Természetesen ez az összeg hivatalonként jelentős különbségeket mutat (a 40-50 ezer Ft körüli kiszállási díj átlagosnak mondható), és az is biztos, hogy vidéken jóval könnyebben és olcsóbban kivitelezhető a rendhagyó esketés, mint mondjuk a belvárosban.

Számtalan fogadó, vendéglátóhely hirdeti magát arról az oldaláról is, hogy megszervezik az esketést és lakodalmat egyaránt. Nézzetek körül, érdeklődjetek a lehetőségekről, mert könnyen előfordulhat, hogy ezzel a "két legyet egy csapásra" hadművelettel kedvezőbb költségvetéssel számolhattok. Fontos tudni azt is, hogy egyes polgármesteri hivatalokban a jegyző jogkörébe tartozik a kihelyezett esküvő engedélyezése (természetesen a valódi esketésről beszélek), ezért időben jelezzétek a kívánságotokat. Valószínűleg nemleges választ fogtok kapni abban az esetben, ha az a bizonyos külső helyszín bármilyen oknál fogva veszélyezteti az anyakönyv épségét, illetve az adatvédelem nem biztosított.

Ebből az következik, hogy kimondottan extrém esküvőt valószínűleg csak a már említett színjáték formájában tudtok megszervezni, és - nem fogod elhinni - már arra is szakosodtak cégek, hogy az anyakönyvvezetőt helyettesítve bármilyen körülmények között lebonyolítják a "szertartást". Csak aztán nehogy annyira elmerüljetek a látványvilágban, hogy a valódi, hivatalos házasságkötésről megfeledkeztek...

KM
 


Kapcsolódó cikkek


HIRDETÉS