Menyasszonyi csokor: színek és formák

A klasszikus esküvői szín még mindig a fehér. A fehér virág a szűziesség, ártatlanság jelképe, és lényegében bármilyen ruhához passzol, nem veszi el a teret a többi kiegészítőtől.

Fehér, de milyen fajta?

Rózsa: talán a legelterjedtebb esküvői virág, mely a sokszínűségének és fajtaválasztékának köszönheti népszerűségét. A kisebb, tömött bimbótól a szétterülő, szinte bársony hatású szirmosig sokféle stílust képviselhet - a moderntől a romantikusig. Arany vagy gyöngy dísszel anélkül tehető exkluzívvá, hogy megjelenése tolakodóvá válna.
Orchidea: tartóssága és gyönyörű színei teszik különlegessé az extravagáns és igényes csokrokat. Hideg eleganciája, rajzolt és kissé művi megjelenése fejedelmien drága, komponált megjelenést kölcsönöz a dívaszerű menyasszonynak.
Liliom: a fehér liliom a szűziesség jelképe. Sokszínűsége és pasztell árnyalatai teszik kedvelt virággá. Kisugárzása egyértelműen szűzies, határozottan rajzolt, így a zártabb, konszolidált ruhák kísérője, maga a tradíció.
Hortenzia: ma már szinte egész évben kapható. Apró virágokból álló tömör virágzatával népszerű a rövid tömör csokrokhoz, ma már tipikus esküvői virág. Fehér színben van egyfajta bohém habossága, ami a romantikus esküvőkre kiválóan alkalmassá teszi.

Nagy kérdés az esküvőn, hogy díszítsük-e a csokrot. Hiszen az asztaldísz vagy éppen a torta a virágdíszen kívül gyakran tartalmaz egyéb csillogó kellékeket, de a kis csokrok esetében sokan félnek attól, hogy extrémebb design-elemekhez folyamodjanak. Való igaz, hogy a komponált, extrémebb csokorhoz a virágkötő és a menyasszony együttműködésére van szükség: a ruha stílusának és színének, valamint az ékszereknek ismeretében kell megálmodni a csokor díszeit.

Az esküvői csokrok különleges díszítő elemei lehetnek a gyöngyök, melyek természetesen üvegből a legszebbek. Romantikus vagy klasszikus esküvői ruhához pompás ötlet. A gyöngy megjelenhet a száron körülfont gyöngymasni formájában is. Vigyázzunk, ha a menyasszony babonás, ugyanis a gyöngy könnycseppeket jelképez. A toll légiesebbé teszi a csokrokat, minden extrém és különleges csokorba alkalmazható, de inkább a modern vagy extravagáns ruhák kísérője. A toll - akár hosszabb száron függve és lebegve - fehér színben az igazi,  extravagáns, színes ruhához persze akár papagájszínekben is tündökölhet. Használhatunk továbbá zsinórokat és chiffonmasnikat, de ezek inkább régies, retro jellegű csokrokhoz illenek, valamint ötvözhetjük a stílusokat dekor drótokkal, ami szinte minden stílushoz adekvát.

A következő kérdés, hogy milyen típusú csokrot válasszunk. Stylist szemmel a tömörebb, jól kézben tartható csokrok a praktikusak és jól fotózhatóak, de egyes ruhatípusokhoz a más kötéssel készültek is nagyon dekoratívak lehetnek. 
 
A csepp formájú csokor felülről lefelé keskenyedik, felső része egy szépen kidolgozott kerek csokor. Ez a stílus szinte minden virágból készülhet, és mivel terjedelmével botanikai bemutatóra hasonlít, inkább romantikus és nagyon egyszerű ruhákhoz illik.

A kerek csokor a nevében elmondja, milyen: felülről kerek, oldalról nézve félgömb vagy kissé kúp alakú. Készülhet egy vagy többféle virágból, melyek lazán helyezkednek el. Fiatalos, klasszikus vagy romantikus ruhákhoz illik, minden alkathoz csinos, kivéve a nagyon molett hölgyeket, mert az ő kezükben nevetségesen hatna egy apró kis csokor. Polgári esküvőre is bájos egy kis kerek, jelzésszerű csokor, esetleg hosszabb, lelógó masnikkal.

Sokan összekeverik a kerek csokrot a biedermeier csokorral. Az utóbbi nagyon tömör, teljesen gömb formájú csokor, ebben zöldeket csak a csokor lezárásához használnak. Nagyon romantikus, bohém, feltűnő ruhához illik és szintén nem való molett hölgyeknek.

A karon hordott, avagy más néven íves menyasszonyi csokor angolszász eredetű, a hagyományos, fehér, hosszú klasszikus vagy letisztultan elegáns, modernebb ruhához illik leginkább. Kifli vagy félhold alakú, melynek egyik ága hosszabb, mint a másik. Igen mutatós fotón, és egyes modern ruhákhoz is a legjobb megoldás, azonban nehezen lehet közlekedni vele és igen kimódoltan lehet csak tartani.

A vonalas, grafikus stílusban készített csokor leginkább orchideákból vagy uralkodó jellegű virágokból készül, melyet a középpontból kiinduló vonalrendszerek tesznek izgalmassá. Modern, egyszerű vonalú ruhához illik.

A virággömb vagy kosárba helyezett menyasszonyi dísz többnyire tűzött technikával készül és minden esetben karra akasztható. Ezeket a díszeket koszorúslányoknak is készíthetjük. Hosszú, laza szabású, jó esésű anyagból készített ruhákhoz illik, klasszikus stílusban, például zártabb, csipkeujjú templomi ruhához.

Szűr Krisztina stylist írása nyomán


Kapcsolódó cikkek


HIRDETÉS