Mi a közös a jó házasságokban?

A boldog házasság pontos receptjét összeállítani nagy kihívás, de ha a hozzávalókat helyesen válogatod, egész jó sülhet ki belőle. Lássuk, mi mindenből kell egy csipetnyi...

A jó házasságra nincs garancia, bár német és amerikai pszichológusok az ellenkezőjét állítják. A boldog párkapcsolatok titkát kutatva több olyan momentum került napvilágra, melyek mindegyik elégedett párnál azonosak voltak.

 

A házasságok az égben köttetnek, ám a földön kell jól működniük. Sajnos úgy tűnik, a legjobb akarat ellenére is nagyon magas a válások száma, a nagyvárosi házasságok felét előbb-utóbb felbontják. A jó házasság receptjét a múlt században úgy definiálták nagyanyáink, hogy mindenben a férjurunk kedvében kell járni, a hasán keresztül pedig örökre meg lehet fogni. Az emancipáció korában azonban nemcsak ezt az elvet, hanem még a lehetőségét is kizárjuk annak, hogy bármiféle receptje lehet a hosszú együttélésnek. Pedig német és amerikai kutatók határozottan állítják, körvonalazni tudják azokat a viselkedési mintákat, amelyek az együttélésben sikert hoznak. Érdemes ezeket megfontolni.

1. Lépj túl a múlton!
Semmi jó nem származik abból, ha a saját, vagy partnered múltján rágódsz. Amint elszakadsz a régi emlékektől, a gyermekkor, a család vagy az előző kapcsolatok élményeitől, közös bázisra építhettek. A "mi-együtt" érzés hassa át a mindennapjaitokat. Ha gyermekek vannak az előző kapcsolatból, fogadd el őket, értelmetlen minduntalan a múlt "árnyait" látni bennük.

2. Maradj hű önmagadhoz!
Ez mindkét félre igaz. Ne mondjatok le sem a sörivó partikról, sem a barátnői tortázásról. Nem az állandó együttlét, a "mindenhová együtt megyünk" szokás az üdvözítő, mert hamar megunhatjuk a másikat, s egy idő után terhes lesz a nonstop turbékolás. Ha az maradsz, aki voltál, továbbra is szórakoztató, érdekes leszel a házastársad szemében. Persze a kiruccanások nem jelentik a másik félszükségleteinek, kívánságainak figyelmen kívül hagyását, megcsalását. A házasság nem külön-, hanem együttélés!

3. Tanulj meg vitatkozni!
Örök axióma, hogy jobb napi egy-két összezördülés, mint a kapcsolat végét jelentő egyetlen sárdobálás. Amint előkerül egy probléma, beszéljétek meg. Ez nem jelent lelkizést, és még kevésbé a másik pocskondiázását, inkább higgadt, "baráti" eszmecserét. Minél higgadtabb és mélyrehatóbb, annál eredményesebb. Fogalmazd meg, mi bánt, ne próbáld elkerülni a beszélgetést, mert az állandóan elfojtott düh felgyülemlik, és a bolhából végül elefánt lesz.

4. Teremts hagyományt!
Vezess be olyan, állandóan visszatérő alkalmakat, amikor együtt vagytok. Reggeli kávé, hétvégi mozi, szerdai szauna. A közös, egyszerű élmények, ha állandóan ismétlődnek, összekovácsolnak. Hozzátartoznak majd a közös élethez, s bizony nagyon hiányoznak, ha például a kedves üzleti útja miatt elmaradnak.

5. Légy kész a megbocsátásra!
Nem szavakkal, hanem tiszta szívből. A legvadabb vitákat is kibékülésnek kell követnie. Ha valóban szeretjük a másikat, észrevétlenül újra megtelik a szívünk szeretettel, nem tudunk hosszasan durcáskodni. Ennek hátterét valamiféle plusz szeretetadag biztosítja, ami biztos alapja a jó házasságnak. Nagyon racionálisan hangzik, de a vita és szeretet aránya körülbelül 1:5 legyen.

Még egyszer hangsúlyozzuk: a fenti lista elemei közösek voltak a boldog házaspárok beszámolóiban, de ez nem jelenti azt, hogy nektek nem lehet ezen felül a tarsolyotokban - sőt, legyen is! - olyan hozzávaló, ami összetart benneteket. Elfogadás, áldozatkészség, hűség, együttérzés, türelem - csak néhány a további "fűszerek" közül, melyek mindegyike külön fejezetet érdemel...
 


Kapcsolódó linkek

Kapcsolódó cikkek


HIRDETÉS