Mit NE adj nászajándékba?

Esküvőre vagy hivatalos, nyakadon a kitűzött dátum, és gőzöd sincs, mivel lepd meg az ifjú párt. Ismerős? Néhány lehetőséget csípőből kizárhatsz, hogy aztán könnyebb legyen a döntés...

Tegyük fel, hogy a házasulandó pár nem könnyíti meg a dolgodat azzal, hogy nászajándéklistát állít össze, melyen vágyaik tárgyai kapnak helyet. Nincs más hátra, neked kell ötletelni. Pénz? Kínos. Tizedik kávéskészlet? Fölösleges. Dísztárgy? Fantáziátlan. Konyhai felszerelés? Személytelen. Gyűjtsük össze mindazt, ami tutira nem jöhet szóba, miközben alternatívát is kínálunk!

Elefánt a porcelánboltban

Valószínűleg hallottál - rosszabb esetben tapasztaltál - már olyat, hogy az ajándék enyhén szólva mellényúlásnak bizonyul, mert akarva-akaratlanul sérti az ünnepeltet. Annyi sütnivalója nyilván mindenkinek van, hogy túlsúlyos párnak nem ajándékoz futópadot vagy elliptikus trénert, és a kétbalkezes háziasszonynak sem adunk "Kezdők szakácskönyvét", de legalább ennyire félresikerült ajándék lehet az ejtőernyős tandemmugrás, amire te már évek óta vágyakozol, ha egyszer a megajándékozottaknak egy porcikája sem kívánja az ilyen jellegű megpróbáltatást. Mindjárt két szabály is felmerül tehát: 1. Nem tudhatod, mennyire van épp humoránál az ifjú pár, ne kockáztasd a sértődés esélyét még akkor sem, ha jól ismered őket. 2. Amit te szívesen elfogadnál, arra nekik esetleg nincs szükségük, ezért tedd félre a saját szubjektív vágyaidat és szükségleteidet.

Szintén a tapintatlanság kategóriájában felbukkanó jelenség, amikor csak a menyasszonynak vagy csak a vőlegénynek szóló ajándékot választunk. Erre még az sem mentség, hogy a barátnődről, illetve a gyerekkori haverodról van szó: akkor is tiszteld meg a másik felet is azzal, hogy mindkettejük számára használható meglepetésről gondoskodsz.

Tippek sértődés elkerülésére: romantikus filmcsomag, masszázs, wellness hétvége.


Adok is meg nem is...

A jó nászajándék hosszú időn át emlékezteti az újdonsült házaspárt az esküvő napjára, és minden alkalommal szívesen gondol arra, akitől kapta, legyen az bármilyen apróság. Csupán ez az egy nyomós ok késztet arra, hogy lebeszéljelek a mulandó, ehető, olvadó, vagy bármilyen pillanatnyi élményt nyújtó ajándékról. Melyek ezek? Galambröptetés, jégszobor, tűzijáték és társai. Ha mindenképpen látványban, élményben akarod részesíteni az ifjú párt, akkor inkább fizesd be őket egy romantikus hőlégballonozásra, sétarepülésre, melyre biztosan szívesen emlékeznek majd.

A fogyóeszközök, unalmas tömegtermékek szintén a felejtős ajándékok listáját gazdagítják: nemcsak azért, mert a tányér- és pohárkészlet vagy a kávéfőző annyira ötlettelen és elcsépelt "meglepetés", hanem mert valóban fogyóeszköz, amiből pár év múlva úgyis újat vesznek. Ennyi erővel ajándékkupont is borítékolhatsz, akkor legalább nem olyasmit vesznek rajta, ami hegyekben áll otthon. Ha azonban valódi meglepetést szeretnél és hajlandó vagy egy kis időt is szánni rá, akkor nem kell elvetned a használati- vagy dísztárgyakat sem, mert nagyon szépeket és igazán egyedieket találhatsz. Vedd a fáradságot, hogy elgondolkozz a házasulandó pár ízlésén, stílusvilágán!

Tippek haszontalan ajándékok helyett: fából készült ajándékok, könyvutalvány, esküvői vendégkönyv, egyedi ólomkristály.


Ne lőj túl a célon!

Tanácsunk ugyanúgy vonatkozik a személyeskedésben való mértéktartásra, mint arra, hogy nem feltétlenül a túlzóan drága ajándék lesz a nyerő. Érthető módon szeretnéd, ha ajándékod kimondottan személyes és eredeti lenne - és erre bizony a pénzt sem sajnálod. Ha biztos vagy benne, hogy az ünnepeltek többé-kevésbé hozzáértők módjára értékelik mondjuk valamely neves iparművész egyedi remekművét, akkor ne fogd vissza magad, kápráztasd el őket! De ha erre nincs garancia, akkor túlzó az igyekezeted. Ezzel visszakanyarodtunk oda, hogy ne a te igényeid szabják meg az ajándék jellegét.

A személyeskedéssel kapcsolatos túlzás tipikus példája, amikor az ajándékra mindenáron rá akarjuk erőltetni a pár fotóját, vagy feltétlenül a hobbijukat tükröző - esetleg érdemben használhatatlan - dolgot vásárolunk. Manapság még mindig divat festményt készíttetni fotóról. Talán nem elvetendő, de győződj meg arról, hogy valóban kedves-e számukra az a fénykép, ami alapanyagként szolgál. Vicces ötlet közeli barátoknak esküvői karikatúrát csináltatni, de itt is intünk a sértő túzásoktól, ahogyan az erotikus társasjáték lehet bomba ötlet, de elsülhet rosszul is.

KM
 


Kapcsolódó cikkek


HIRDETÉS