Múltidéző menyasszonyi ruhák

Valljuk be, szép számmal akadtak a történelemben olyan időszakok, amikor a hölgyek még a hétköznapokon is mesebeli királylánynak öltözve tündököltek. Nyugodtan csenhetsz ötleteket a ruhádhoz korábbi évszázadokból...

Nem érjük be azzal, hogy retro-vonalat hirdetve csupán a 20. század második feléig megyünk vissza az időben, és valamilyen mini, esetleg szörnyű fodros, vagy - micsoda merészség! - kapucnis esküvői ruhákkal bombázunk téged (mert hogy ilyen divathullám is átsöpört pár évtizeddel ezelőtt). Nem, mi most minimum a középkorig repítünk vissza a múltba, sőt...

Görögös redők

Sőt? Nos, vállalkozó kedvű és egyszerűségre vágyó arajelöltek, elsőként irány az ókor, amikor rendkívül kényelmes, lágy esésű, mégis nőies öltözetben csavarták el a hölgyek a férfiak fejét. Nyári szabadtéri esküvőn te is lenyűgözheted vele a vendégsereget.

 

Az ókori görögök öltözete bő, levegős, a test köré művészien redőzött textília volt, melynek fő díszítő eleme az egyedi redőzés és az övrész. A szövött alapanyagot lenből, gyapjúból, pamutból készítették... természetesen ezeknél alkalmibb jellegű anyagot célszerű választanod, azonban mindenképpen konzultálj szakemberrel, mert a textil esése és redőzhetősége a lelke a ruhának. Gyakran használtak szalagokat díszítésre - ezekkel te is nyugodtan élhetsz.


Kelta varázslat

Egyszerű, elegáns, miközben tökéletesen kiemeli a nőies idomokat. Kifejezetten hibátlan alakú menyasszonyoknak javallott.

 

A kelta nők egyébként többnyire csak egy hosszú, derékban összehúzott szoknyát és széles, nyakékszerű gallért hordtak, amely elöl keskeny pánttal kapcsolódott a szoknyához, szabadon hagyva a mellet és hátat. A jellegzetes kelta motívumok töltik meg élettel a viszonylag egyszerű szabást.


Reneszánsz nőiesség

Igazi hercegnő lehetsz: az első képen látható szoknya kétrétegű, alul selyem, fölül szatén. Persze szóba jöhettek akkoriban más anyagok is, úgy mint brokát, damaszt, bársony. Ezek élénk színűek és gazdagon mintázottak voltak, szalagok, szegélyek és csipkék díszítették. A ruha egyes részeit felhasították, először csak a könyökön, karon, majd az egész felületen megjelennek a kivágások. A csipke elengedhetetlen kellék! Különösen változatosak a ruhaujjak, a kézelő és a fodor gyakran a fél kezet elfedte.

 

Bár hoztunk ellenpéldát, alapjában véve a fehér menyasszonyi ruha nem volt divat a középkorban, a ruhák bármilyen színűek lehettek. A kék volt a tisztaság, erkölcsösség szimbóluma, ezért a vőlegény és a menyasszony gyakran kék szalagot viselt, ebből ered az a mai szokás miszerint a menyasszonynak viselnie kell az esküvőn "valami kéket".

Tipp: A Bikali Élménybirtokon lehetőségetek van tökéletesen valósághű reneszánsz esküvő keretében ünnepelni.


Barokkos túlzás
A barokk viselet abszolút lehetővé teszi, hogy megmutasd bájaidat - teljes mellszélességgel. A derekat viszont annak idején erőteljesen fűzték, ezzel is számolnod kell, ha barokkos menyasszony szeretnél lenni. A fűző mellett optikailag tovább karcsúsították alakjukat puffos ujjakkal és hatalmas szoknyákkal. A dekoltázs mély, szabadon hagyja a kebleket.

 

A barokk ruhák anyaga világos, élénk színösszeállítású nehéz selyem és bársony. Sok a csipke és a hímzés, elsősorban arany és ezüst.


Viktoriánus királylány
Természetesen a klasszicizmus időszakáról beszélünk, de Viktória brit királynő érdekes ötletekkel szolgált az aktuális divatirányzat felfrissítésére.

 

Karcsú, csúcsos derék, kerek kivágás, esetleg csipkegallér vagy vállfodor díszítés jellemezte a szó szerint királynői divatot. A váll ejtett, de az ujjak már nem olyan feltűnőek, könyöknél lágyan omlanak. A földig érő szoknya nagyon bő, alján vízszintes fodrok. Mivel a megjelenést a bő hátú, a ruhánál picit rövidebb kabát teszi tökéletessé, elsősorban tavaszi vagy őszi esküvők főszereplőinek ajánljuk.

KM


Kapcsolódó linkek

Kapcsolódó cikkek


HIRDETÉS