Nem elég a nászinduló!

Milyen zene szóljon az esküvőn? Elintézheted egy legyintéssel: "jó lesz a nászinduló, ne bonyolítsuk". Csakhogy a bevonuláson kívül is akadnak olyan percek a szertartáson, amikor aláfestő zenére van szükség...

Fórumozók hozzászólásai és ötletei is segítségünkre voltak, amikor megpróbáltuk kideríteni, milyen zenék jöhetnek szóba az esketési szertartás során. Bár legtöbb esetben a menyasszonyok feladata marad a zeneválasztás, azért törekedjetek arra, hogy a leendő férj zenei ízlése se legyen háttérbe szorítva. Úgy is mondhatnánk, hogy nem kell csöpögősre fogni...

Egyáltalán hány zenére van tulajdonképpen szükség? Mert azt mindenki tudja, hogy az ifjú pár bevonulása nem történik néma csendben, de ugyanígy szükséges aláfestő zene a gyűrűhúzáshoz, az aláíráshoz, a koccintáshoz és a szülők köszöntésekor is.


Várakozás

A násznép gyülekezik, elfoglalják helyüket a házasságkötő teremben. Mindenki elcsendesedik, és várakozással vegyes izgalommal pillant egyre sűrűbben abba az irányba, ahonnan a házasulandók érkezését sejteni véli. A ceremónia előtti pillanatokban igyekezzetek olyan zenét választani, amely kellemes hátteret ad, de nem hivalkodik, nem akarja felhívni a figyelmet, hiszen még nincs is mire. Észrevétlenül olvadjon el a teremben, hogy azután a sokkal hangsúlyosabb bevonuló zenének adja át a terepet.

Tippek:
Andre Rieu: Romeo & Juliet
Csajkovszkij: B-moll zongoraverseny
Richard Clayderman: Ballade for Adaline
The last of the Mohicans
Lifehouse: You and me


Bevonulás

A vőfélyek, ceremóniamesterek egy része nem javasolja a jól bevált nászinduló megreformálását. Abban igazuk van, hogy azért unásig senki nem hallgatja (kivéve talán az anyakönyvvezetőt), viszont legalább mindenki számára egyértelmű, mikor kell elnémulni. Ha mégis szeretnél egy csavart vinni a dologba, akkor pl. Vangelis feldolgozásában is választhatod Wagner Nászindulóját. Mendelssohn Nyitánya a Szentivánéji álom-ból a másik nagy klasszikus, amit a bevonulásnál hallhatunk. Amennyiben mindenképpen hagyományromboló szeretnél lenni, válogathatsz az alábbiak közül is.

Tippek:
Bereczki-Szinetár: Szívből szeretni
Demjén: Kell még egy szó
Enya: Only Time
Mozart: Elvira Madigan
Secret Garden: Serenade to spring


Gyűrűhúzás

Ez a mozzanat bizony még annyi ideig sem tart, mint a bevonulás (kivéve, ha az izgalomtól remegő kezed nem tudja becélozni párod gyűrűsujját), tehát nagyon ügyesen kell kiválasztanotok egy apró szösszenetet valamelyik kedvenc zenétekből.

Tippek:
Richard Clayderman: Invisible love
Zorán: Szép holnap
Bereczki Zoltán és Szinetár Dóra: Két kéz, két szív

Gyermeklelkű ifjú párok gyönyörű mesefilm-betétdalokból is választhatnak:
Disney: The Day I Fall In Love
Aladdin népszerű betétdala


Aláírás

Talán itt bontakozhat ki leginkább egy (majdnem) teljes zeneszám, hiszen az aláírás előtti és utáni séta, a tanúk megtornáztatása nem két perc. Új neved lett? Jól figyelj az aláírásnál, vagy ha mégsem, akkor ide vígan befér két dal is...

Tippek:
James Last: Adeline
Mascagni: Cavalleria Rusticana
Nightwish: Forever Yours 
Gregoriánt kedvelőknek
A Borostyán c. film zenéje


Szülők köszöntése

A vérbeli klasszikusnak számító Emberek és Kovács Kati (mindketten a Mamáról énekelnek) helyett mindkét szülőhöz szólhat a dalotok, miközben virággal és puszival köszöntitek őket.

Tippek:
Homonyik Sándor: Otthon várnak rád
Dósa Matyi/Kasza Tibor: Úgy szeretném meghálálni
Máté Péter: Szülői ház
Zorán: Ünnep
Jamelia: Thank youKoccintás

A szertartásnak ez a mozzanata nem túl érdekes a vendégek számára. Ha ügyesek vagytok, akkor jó zeneválasztással leköthetitek őket.

Tippek:
Demjén: Hogyan tudnék élni nélküled
U2: Beautiful day
Aimer - Romeo et Juliette
Amelie


Gratuláció, kivonulás

Akárcsak a várakozás kapcsán, itt is azt tanácsoljuk, hogy kellemes, a háttérben megbúvó dallamokat válasszatok, lehetőleg magyar szöveg nélkül. A násznép rátok és a gratulációra koncentráljon, ne vonja el a zene a figyelmüket.

Tippek:
Csajkovszkij: B-moll zongoraverseny
Israel Kamakawiwo: Somewhere over the rainbow
Faith Hill - There you'll be

KM
 


Kapcsolódó cikkek


HIRDETÉS