Nyakkendőt a vőlegénynek!

Igen ám, de milyet? Csokor, francia, hagyományos, vagy milyen legyen a nyakbavaló? Mielőtt a saját fejed után mennél, nézz körül: a választék óriási, de menyasszonyod - akihez igazodnod kell - csak egy van!

A nyakkendő - talán már meg sem lepődsz - magyar találmány, 350 esztendős múltra tekint vissza. Richelieu bíboros 1635-ben 2000 magyar lovaskatonából megalkotta a francia könnyűlovasságot, s az új fegyvernemnek a Cavalerie Hongroise elnevezést adta.  Ekkor ismerkedtek meg a franciák a magyar huszárság díszruhájával és ennek ősi elemével: a nyakravalóval.

Csakhogy az utóbbit nem a magyarokról, hanem a horvátokról nevezték el (a harmincéves háború végéig a magyar  huszárok mint horvátok szerepeltek az európai köztudatban). Tehát franciául "horvát" azt jelenti, croate. Ebből a croate szóból alakult ki a nyakkendő francia neve, a cravate, a német Kravatte, az angol kravat, az olasz cravatte és a spanyol corbata.

Mindjárt az elején szögezzük le, hogy az igazán elegáns esküvői nyakkendő legelterjedtebb anyaga a selyem. Szolgálhat persze a gyapjú, a kasmir és a kevert szövet (selyem és gyapjú) is alapanyag gyanánt, de leginkább a selyem próbál meg egy halvány kísérletet tenni arra, hogy a menyasszonyi ruha csillogását megközelítse.

Elsőszámú és legegyszerűbb kiindulópont a nyakkendőválasztáshoz az ing. Azon kevés kivételtől eltekintve, amikor a menyasszony nem fehér ruhát visel, természetesen a vőlegény inge hófehér. A mellény igazodhat az ara kiegészítőihez, és ha ez a két alkotóelem megvan, akkor már könnyebb dolgod van a nyakkendővel. Visszahajtott állógallér esetén például kimondottan a francia nyakkendőt javasoljuk.

Szintén behatárolja a választást a szmoking vagy a frakk, hiszen ezekhez a csokornyakkendő dukál. Nagyon divatos, ha az inggel színazonos nyakkendőt választunk, de a klasszikus feketével sem nyúlhatsz nagyon mellé.

 

Milyen színek jöhetnek szóba? Rendkívül elegáns a fehér+fehér összeállítás, amikor a nyakkendő, ing és díszzsebkendő egyaránt fehér. Ilyenkor a mellénnnyel megtörheted a vakító fehérséget, különösen akkor, ha a menyasszony is hasonlóképpen jár el valamelyik kiegészítőjével. Amennyiben színt szeretnél vinni a választásodba, törekedj az ünnepélyes pasztell színekre, lehet arany, ezüstszürke, világoskék, de rózsaszín is! Lehetsz formabontó, választhatsz harsányabb színeket, de csak akkor, ha a menyasszony is valamilyen szinten az extravagáns stílust képviseli. Abban viszont ragaszkodj a harmóniához, hogy a nyakkendő és díszzsebkendő színe ne térjen el egymástól.

KM


Kapcsolódó linkek

Kapcsolódó cikkek


HIRDETÉS