Örök hűség - a saját szavaiddal

Az esketési ceremónia - legyen az polgári vagy templomi szertartás - általában meghatározott sablonszövegekre épül. Színesítsétek saját fogadalmatokkal!

Bizonyára te is voltál már számtalan esküvőn, és szinte betéve tudod a menetrendet, az események sorrendjét, és talán az eskü szövegét is, ami szertartásonként alig-alig változik. Ha bevállalósak vagytok, és szántok egy kis időt a megfogalmazásra, akkor sokkal meghatóbbá és személyesebbé tehetitek a szertartást saját fogadalmatokkal.

Fontos, hogy erre mindketten kaphatóak legyetek, és egyik fél se érezze erőlködésnek. Bután nézne ki, ha csak a menyasszony mondaná el a szívhez szóló nagymonológot, míg párja az igenre szorítkozik, vagy fordítva. Eldöntöttétek, hogy belevágtok? Akkor gyorsan határozzátok el azt is, hogy a másik fél számára is meglepetés lesz, amit hallani fog, vagy kupaktanácsot tartotok, és együtt gondolkodtok. Előbbi esetben is szükséges minimum az időtartam behatárolása: nemcsak azért, hogy ne tűnjön egyikőtöké sem túlzásnak a másik mellett, hanem az optimális 1-2 percet mindenképpen be kellene tartani a hallgatóság türelmére való tekintettel. Meg fogod látni, hogy ha valóban a szívedből beszélsz, és azt röviden teszed, sokkal ütősebb lesz a végeredmény.

Az anyakönyvvezetőt illetve a papot azonban semmiképpen ne akarjátok meglepni azzal, hogy egyszer csak belekezdetek a mondókátokba; nem fogják díjazni. Tisztázzátok előre, hogy pontosan mikor kaptok szót, és nem árt a zárómondatot is a tudomásukra hozni, így nem fojtják belétek a mondanivalót idő előtt. Előfordulhat, hogy a szertartást irányító lelkész illetve anyakönyvvezető annyira alapos, hogy - esetleg a saját felkészülése érdekében is - szeretné látni a fogadalom szövegét. Ne vegyétek ezt személyeskedésnek, engedjétek elolvasni.

A kezdeti lépések után nekiveselkedhettek az érdemi munkának. Legelőször próbáld meg nagy vonalakban átgondolni, hogy miről szeretnél beszélni, és egyúttal a fogadalom hangulatát is meghatározhatod. A vőlegény hajlamosabb a humoros megnyilvánulásokra, míg a menyasszony beszéde talán érzelgősebb lesz... ezzel sincs semmi probléma, de ha stílus tekintetében mégis feltétlenül egy hullámhossz a cél, akkor beszéljetek erről időben.

Elképzelhető, hogy éppen a hangulat meghatározása fogja tartalmilag is pontosítani azt, amiről beszélni fogsz. Mire vigyázz? Ami neked vicces, az talán másnak nem az, kerüld az ízléstelenséget. Túl csöpögősre sem érdemes kerekíteni a fogadalmat, sokkal hatásosabb néhány egyszerű, de mélyen őszinte kinyilatkoztatás.

Nyilván elsőre neked is az ugrik be, hogy a megismerkedésetek történetéből - esetleg humoros formában - baj nem lehet. Mivel sikerült neki maradandó nyomot hagyni a lelkedben? Mi játszódott le benned akkor? Miben lett más az életed azóta? Nem feltétlenül a "szerelem volt első látásra" kezdetű sztorizgatás a nyerő, mondd az igazat. Beszélj egy keveset a múltról, mondd el, mit szeretsz most a legjobban a párodban, és térj ki a jövőre is, elvégre fogadalomról van szó, ami a jövőben valósul meg. Mi mindent kapsz tőle, és mit szeretnél neki nyújtani? Beleszőhetsz apró, a szerelmedre jellemző pillanatképeket, amitől az örömanyák szeme garantáltan könnybe lábad majd. Elárulhatod a hallgatóságnak, hogy mely tulajdonságai képesek leginkább ösztönözni téged, és ezúttal hagyd ki azokat a szokásait, amiktől falra tudnál mászni. Feltárhatod, mitől érzed élethosszig tartónak és stabilnak a kapcsolatotokat, és hogyan vértezed fel magatokat a jövő nehézségeivel szemben.

Megindokolhatod azt is, hogy miért döntöttél a házasság mellett éppen vele, és mit teszel majd azért, hogy ezt a döntést ne bánd meg. Az elvárásokkal csínján bánj, mert a fogadalom nem kívánságlista, ráadásul amit és ahogyan te cselekszel a házasságban, jó esetben arra számíthatsz visszafelé is.

Könnyen előfordulhat az is - és végezetül térjünk ki erre még -, hogy hívő pár vagytok, akik Isten előtt a saját szavaitokkal szeretnétek kinyilvánítani a szándékotokat. Mondjátok el, miért érzitek, hogy a sorsotok szükségszerűen összefonódott egy felsőbb akarat által elrendelt terv szerint, adjatok hálát egymásért, és nyílt szívvel - hiszen valóban Isten színe előtt álltok - fogalmazzátok meg a vágyaitokat a házassággal kapcsolatban.

Tipp: Bátorság, egy kis baki nem a világ, semmit nem vesz el a fogadalmad értékéből, csak életszerűbbé teszi.

KM


Kapcsolódó cikkek


HIRDETÉS