Szeretők kontra feleségek

Amióta világ a világ, léteznek szerelmi háromszögek. De vajon mi a különbség a feleségek és az állandó szeretők csábereje között? A szépség? A fiatalság? A báj vagy az elérhetetlenség? A válasz egyáltalán nem egyszerű...

Pótanyából szerető

Szóval, ez az öreg nő a férjem szeretője - gondolhatta Medici Katalin, amikor hivatalosan is bemutatták Diane de Poitiers-nek. Kicsit sem aggódott, hiszen úgy érezte, szebb, okosabb és fiatalabb is vetélytársánál. Ám nem számolt a titokzatos kötelékkel, amelyet úgy hívnak: szerelem. A nála majd húsz évvel idősebb udvarhölgy a férfi haláláig birtokolta II. Henrik szívét.
Ez a szép érzelem azonban anyakomplexusként is felfogható - az özvegy Diane ugyanis 31 évesen lett a 12 éves kiskamasz herceg nevelőnője. Bár Diane abban a korban már korántsem számított fiatalnak, a festmények tanúsága szerint különösen vonzó, csinos, sportos nő volt, aki rendszeresen lovagolt, naponta fürdött hideg vízben, és mindent megtett a hatalomért.

Hiába volt Katalin éppen egykorú férjével, pozícióját erősen gyengítette, hogy házassága tíz éven át gyermekáldás nélkül maradt, és az idegen udvarban senki nem pártfogolta. Diane számára eközben könnyű volt az élet. A király mindent megtett, amit csak kért, még a hivatalos levelek nagy részét is együtt írták alá: "Henrik/Diane" közös monogramos címerük díszítette a kastély falát.

Diane azzal büszkélkedett, hogy a király csak akkor megy felesége ágyába, ha ő küldi, és csak azért, mert ő ehhez ragaszkodik. Nem csoda, hogy Medici Katalin gyakran érezte magát megalázva, és akkor sem változott a helyzet, amikor várandós lett. Ezen időszak alatt ugyanis nem volt szokás házaséletet élni akkoriban. Márpedig tíz év meddőség után Katalin tizenhárom év alatt tíz gyereket szült férjének, így évente szinte csak egy-két alkalommal találkozhattak az ágy melegében.

A megaláztatások csúcsaként Diane felajánlotta, hogy gondoskodik a királyi csemeték taníttatásáról, és a király átadta neki ezt a jogot - elvéve a gyerekeket törvényes anyjuktól. Ám ezzel egy időben szörnyű baleset történt. Henrik király egy lovagi tornán megsebesült, egy lándzsa átfúrta a szemét, és napokig haldoklott. A 14 évig mellőzött királynő tudta, eljött az ő ideje. Régensként első rendelkezése az volt, hogy száműzte Diane de Poitiers-t a királyi udvarból, még szerelme temetésére sem engedte vissza. Diane vidéki kastélyába vonult vissza, 67 éves koráig élt, lovasbalesetben vesztette életét 1566-ban

Folytatás: Nők Lapja Évszakok
Szerző: Fodor Marcsi


Kapcsolódó cikkek


HIRDETÉS