Virágom, virágom...

Beköszöntött az igazi nyár szebbnél szebb virágokkal, így semmi akadálya, hogy az esküvői dekoráció tökéletes legyen. Miért érdemes szezonális virágokat választani?

Virágeső szempontjából nem mindenki olyan szerencsés, mint a nyári menyasszonyok. Bár az is igaz, hogy a virágboltok gazdag kínálatát elnézve talán arról is hajlamosak vagyunk megfeledkezni, hogy a virágok legtöbbje szezonális, mert jó pénzért bármikor szinte bármi beszerezhető. Ám ha a dekoráció tetemes virágszükségletét is figyelembe vesszük a menyasszonyi csokor mellett, akkor bizony nem mindegy, mennyit fizetünk ki valamire, aminek pár nap múlva már csak a fonnyadt maradványai emlékeztetnek életünk fordulópontjára.

Szezonális virágokat egyébként nemcsak a kedvezőbb ár miatt célszerű választani. Sokkal természetesebb hatást tudsz elérni júliusban egy vidám napraforgós dekorációval, mintha az esetleg kedvenc orchideáddal szeretnéd elkápráztatni a vendégsereget.

Segítségképpen lássunk néhány virágot, melyekhez az évszaknak megfelelően könnyen hozzájuthatsz:

Január: téli jázmin, orchidea
Február: ibolya, hóvirág, írisz
Március: nárcisz, jácint, frézia
Április: tulipán, orgona
Május: pünkösdi rózsa, gyöngyvirág
Június: liliom, búzavirág
Július: napraforgó, margaréta
Augusztus: rózsa
Szeptember: dália, hortenzia, levendula
Október: szegfű, őszirózsa
November: amarillisz
December: kála 
   
 

A gerbera egész évben virágzik megfelelő körülmények között, és sokan a tartóssága miatt kedvelik.

A rózsa virágzási ideje sem csupán augusztusra korlátozódik, és még mindig a legnépszerűbb csokorvirágok egyike, ahogyan a díszítésben is előkelő helyet foglal el.

A kerti szarkaláb nemesített változata méltatlanul mellőzött dekorációs virág, pedig a gerberához hasonlóan egész évben kapható, lassan hervad el, és a kék minden árnyalatát felvonultatja.

Ha van kedvenc virágod, és az történetesen nem az esküvőd időpontjában nyílik, természetesen a csokrodat attól még köttetheted abból, de színeiben illeszkedjen a dekoráció virágaihoz, melyeket azonban - mennyiségük miatt - az évszaknak megfelelő növényekből javasoljuk öszeállítani. Gondolj csak bele, amikor még nem volt minden sarkon virágbolt, akkor is meg tudták oldani nagyanyáink a díszítést jeles alkalmakon.

És ha már a hagyományoknál tartunk, akadnak olyan virágok, amelyek szimbolikus jelentéstartalmuk miatt kimondottan az esküvőhöz kötődnek. Használd fel ezeket is, ha kiegészítik az elképzeléseidet:

Rozmaring

A szerelem szimbólumaként ismert rozmaringág a hiedelmek szerint nemcsak a rossz szellemeket tartotta távol, hanem az összetartozás, a hűség és tisztaság jelképeként üde dísze lehet az esküvői asztalnak. Májustól júliusig virágzik, vagyis épp becsempészheted még a dekorációhoz felhasznált virágok közé.

Mirtusz

Már az ókori esküvőkön is a menyasszony fő ékessége volt. A szerelem görög istennőjének, Aphroditének hódoltak vele, életörömöt és termékenységet jelképez. A későbbi korokban is gyakran fontak belőle koszorút a menyasszony fejére, manapság pedig díszítőelemként funkcionálhat. Pompás illata még vonzóbbá teszi.

Liliom

Most épp bimbózik a kertben, vagyis a június-júliusi esküvők csodás díszítőeleme lehet. A liliom a tisztaságot, szűziességet jelképezi, a mirtuszhoz hasonlóan illata miatt is közkedvelt.

KM
 


Kapcsolódó cikkek


HIRDETÉS