Vőfély kontra ceremóniamester

Talán egyetértünk abban, hogy már egy közepes létszámú lagziban sem tanácsos csak úgy elengedni a gyeplőt, "majd lesz valahogy" alapon. Kell valaki, aki kézben tartja az eseményeket...

A címben nem szereplő további lehetőség egy esküvőszervező cég bevonása, de ha szempont az, hogy a szervezés mellett szórakoztató funkciót is betöltsön koordinátorunk, akkor a vőfélyek és a ceremóniamesterek jöhetnek szóba. Mire számítsunk akkor, ha vőfélyt kérünk fel, és miben különbözik a ceremóniamester által irányított rendezvény?

A vőfély mesterség több évszázados múltra tekint vissza, bár eleinte nem számított külön hivatásnak: a családból, baráti körből kerültek ki azok a tréfás kedvű, határozott, harsány férfiak, akik terelgették a násznépet, miközben emelkedett hangulatot teremtettek. A szalagos vőfélybot a mai napig kötelező kellék, ahogyan a virágos kalpag sem maradhat el. Hagyományos esküvőkön, vidéki falvakban, vagy szándékosan (és nem mesterkélten!) népies elemekkel átszőtt lagzikban tud igazán hiteles lenni a vőfély, és bár sokan fárasztónak tartják a gyakran idejétmúlt rigmusokat, a hagyománytisztelő párok körében még mindig népszerűségnek örvend.

Ne hívj vőfélyt, ha
- nem lakodalmat, hanem inkább partit szerveztek (milyen lenne a karaoke és a DJ mellett a faluvégi rímeket eregető vőfély?)
- főleg fiatalokból áll a vendégsereg (nem biztos, hogy vevők lesznek az időutazásra)
- ha kínosan érzed magad a népiesen pikáns tréfák kereszttüzében (bár meg lehet előre beszélni, hogy mi jöhet szóba és mi nem)

Vőfélyt keresel?
http://vofely.lap.hu/
http://www.vofelycentrum.hu/

Ha egy kicsit tovább bogarászol a neten, szép számmal találsz olyan tapasztalt vőfélyeket, akik időközben - lépést tartva a korral - ceremóniamesterek is lettek egy személyben, de kérésre olyan stílusban lépnek színre, ahogy azt ti elvárjátok. Vagyis "2 in 1", ha úgy tetszik. Pontosan ilyen, saját bevallása szerint "hibrid" a Lagziguru is.

De térjünk át a ceremóniamesterekre, az utóbbi időben ugyanis - miután angol nyelvterületről hazánkba is beszivárgott a modern esküvői koordinátorok által képviselt műfaj - egyre gyakrabban jutnak ők is szóhoz (és egész nap abba sem hagyják). De hisz épp ez a dolguk: tájékoztatás, útbaigazítás, terelgetés, helyzetmegoldás, felvidítás, és még sokáig sorolhatnánk, hogyan ötvözik a klasszikus vőfély szerepkörét a legmodernebb esküvőszervezői tevékenységgel.

 

A ceremóniamesterek nélkülöznek minden jellegzetes viseletet, általában öltönyben vagy szmokingban (gondosan ügyelve arra, hogy a vőlegényt ne übereljék), elegánsan jelennek meg, és ugyanezzel az eleganciával kezelik a legproblémásabb helyzeteket is. Érdemes sok esküvőt megélt, tapasztalt, elhivatott ceremóniamestert keresni, nagyon sokat segíthet a feszült pillanatokban.Hogyan találd meg a legmegfelelőbb "entertainert"?

A legjobb, ha ismerősöktől érdeklődtök, mert nincs megbízhatóbb forrás, mint a pozitív személyes tapasztalat. Ennek hiányában az internet adta információözön is segíthet, egy jól megszerkesztett honlap sokat elárul a vőfély vagy ceremóniamester módszereiről, stílusáról, tapasztalatairól, eredményességéről. Törekedjetek arra, hogy referencia alapján is értékelni tudjatok, akár videón. Ne sajnáljátok az időt az előzetes beszélgetésekre, pontosan tárjátok fel az igényeiteket, lehetőség szerint hozzátok össze már előtte a ceremóniamestert a többi szolgáltatóval (zenekar, fotós, vendéglátóhely, anyakönyvvezető, stb.), hogy minél alaposabban felkészülhessen, és minél kevesebbet kelljen improvizálnia. Ha mindez megvan, fellélegezhetsz: nagy baj már nem lehet...

KM


Kapcsolódó cikkek


HIRDETÉS